Прочитај ми чланак

Блек Рок запошљава војнике у Србији као потпора за потпуно преузимање државе

0

Назив "Блек Рок" већи део јавности у Србији вероватно је чуо када га је у скупштини поменуо посланик Владета Јанковић, постављајући питање да ли управо тај инвестициони фонд преузима јавни дуг Србије.

Потом, објављено је да је „Блек рок“ отворио огласе у нашој земљи, тражећи софтверског инжењера за позицију потпредседника, као и за особу која ће радити у “Програму за ветеране и спортисте”. Шта је заправо моћни „Блек Рок“, који је познат и као „владар света“?

„Блацк Роцк“ је америчка мултинационална инвестициона компанија са седиштем у Њујорку. Основана је 1988. године, а данас је највећи светски менаџер имовине, са 9,42 трилиона долара имовине којом управља од 30. јуна 2023. године. „Блек Рок“ послује широм света и има 70 канцеларија у 30 земаља и клијенте у 100 земаља.

„Блек Рок“ је настојао да се позиционира као лидер у индустрији у области еколошког, социјалног и корпоративног управљања (ЕСГ). Неки су га критиковали због улагања у компаније које се баве фосилним горивима, индустријом оружја, Народноослободилачком војском и кршењем људских права у Кини. Други су помно испитивали „Блек Рок“ због напора да смањи своја улагања у компаније које су оптужене да доприносе климатским променама и насиљу оружјем и промовишу родну разноликост. Америчке државе Западна Вирџинија, Флорида и Луизијана одузеле су новац или одбиле да послују са фирмом због њене ЕСГ политике. Компанија се такође суочила са критикама због својих блиских веза са Федералним резервама током пандемије коронавируса због неконкурентних пракси и због значајног власничког удела у многим компанијама.

Током 2020. године, непрофитни амерички Пројекат економских слобода издао је извештај у којем се истиче чињеница да „компаније за управљање имовином које су познате као „велика тројка“ – „Блек Рок“, „Вангуард“ и „Стате Стреет“ – управљају са преко 15 билиона долара комбиноване глобалне имовине, што је износ еквивалентан више од три четвртине америчког бруто домаћег производа.

Око седам одсто прихода „БлацкРоцк-а“ долази од њихове технолошке платформе „Алладин“ (Ассет Лиабилитy анд Дебт анд Деривативес Инвестмент Нетwорк) коју су и инвестиционим и приватним инвеститорима понудили пре више од 30 година, писао је недавно Блиц Бизнис.

Према јавно доступним подацима из 2020. године, ова платформа управља са имовином вредном чак 21 трилион долара. Компанија на тржишту Србије постоји још од 2019. године, а чини се да су те везе сада постале дубље.

Оглас за посао

Наиме, „Блек Рок“ је објавио огласе за посао у Србији, тражећи софтверског инжењера за позицију потпредседника, као и за особу која ће радити у “Програму за ветеране и спортисте”.

Од кандидата за позицију потпредседника тражи се најмање пет година практичног искуства у програмирању и дизајнирању дистрибутивних апликација, а како стоји у огласу, будућем запосленом се нуди да “заједно граде следећу генерацију технологија у свету глобалних инвестиција”.

У огласу за запосленог који ће радити у Програму за ветеране и спортисте, наведено је да предност имају професионални војници, као и спортисти и тренери који су се у свом спорту такмичили на професионалном нивоу.

„Јесу ли власници Србије?“

Иако се српска јавност тек сада упознаје са пословањем „Блек Рока“ и његовог присуства у Србији, питање управо о односима наше земље са инвестиционим фондом који је „владар света“, у скупштини је поставио посланик Владета Јанковић.

“То је једна свемоћна интернационална компанија, чији је капитал преко три трилиона долара и која је упропастила Пакистан, Аргентину… Овакви гласови који се шире су толико опасни, да би премијерка требало да их демантује истине и мира ради. Ја то чиним благовремено и у доброј вери. Прича се да је та компанија која у Београду шири послове, преузела спољни дуг Србије који у овом тренутку износи 34 милијарде евра са изгледима да достигне 40 милијарди, а за то је Србија морала нешто да заложи. Оно што је Србија могла да заложи могу бити само рудна богатства, енергетски потенцијал, пољопривредно земљиште… Другим речима, и Београд на води и ПКБ, све су то ситнице. Ако је ова вест истина, ми смо онда задужили Србију до своје унучади”, затражио је Владета Јанковић одговор од премијерке Ане Брнабић у јуну ове године.