Прочитај ми чланак

Блажо Ђукановић у 2022. пријавио нето профит од 14 милиона еура

0

Четири фирме у којима бизнисмен Блажо Ђукановић, син одлазећег предсједника Мила Ђукановића, има власништво, пријавиле су у прошлој години нето профит од 27,2 милиона еура, од чега је његова чиста добит 14,1 милион еура.

Фирма „Кодио“ која се бави информационим технологијама продале је прошле године, већином у иностранству, своје производе и услуге у вриједности од 36,5 милиона еура, од чега је нето профит износио 21,5 милиона еура. Његов удио у том профиту на основу власништва је 8,4 милиона еура.

Foto: IN4S

Млади Ђукановић је у овој фирми удио од 39 одсто купио 2018. године за 40 центи. Фирма је од тада остварила укупни нето профит од 30,8 милиона еура, од чега је његов дио 12 милиона еура.

Фирма “Капитал Инвест”, коју је Блажо у мају 2018. године добио на поклон од свог оца Мила Ђукановића, прошле године је имала укупан приход од 5,81 милион еура. Укупни расходи ове фирме износили су 173 хиљаде еура, тада је чисти нето профит био 5,64 милиона еура. Ова фирма је регистрована за консултантске дјелатности и млађи Ђукановић је једини власник и директор.

Компанија „ББ Солар“, коју је по пола основао са партнером Иваном Бурзановићем, имала је приход од 6,7 милиона еура али је нето профит износио „свега“ 124 хиљаде еура.

Млађи Ђукановић са Бурзановићем има и фирму „ББ хидро“, која је власник двије мале хидроелектране, и лани је имала приход од 278 хиљада еура а нето профит је био 25 хиљада.

Лани основана фирма „Медекс Електрик“, у којој Блажо Ђукановић на своје име има 15,6 одсто удјела и преко „Капитал инвеста“ још толико, пословала је са губитком од седам хиљада еура. Овој фирми је лани „Кодио“ уговорио позајмицу од два милиона еура, од чега је милион еура уплаћен, да би развила програм за продају струје из обновљивих извора на берзама електричне енергије.

Шеста фирма млађег Ђукановића „BB Invest group“, коју је у јануару прошле године основао по пола са Бурзановићем, имала је губитак од 139 хиљада еура. Дјелатност ове фирме је изградња стамбених зграда.

Блажо Ђукановића у 2021. години од својих фирми, на основу удјела, имао нето профит од четири милиона еура, а у 2020, од 1,7 милиона еура. Тако да је његов профит за само три године достигао 20 милиона еура.