Прочитај ми чланак

Бивши начелник ВБА: Повратак српске војске на Косово у овом тренутку није реалан

0

Бивши начелник Војно безбедносне агенције (ВБА) генерал Момир Стојановић изјавио је да у овом тренутку није реална могућност да се на Косово и Метохију пошаље хиљаду српских војника.

Коментаришући изјаву директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића, који је синоћ саопштио да ће Београд по Резолуцији СБ УН 1244 размотрити могућност повратка до хиљаду припадника својих безбедносних снага на Косово, Стојановић је казао да је Резолуцијом 1244 предвиђено да српски војници на Косову с лаким наоружањем могу да чувају само верске објекте и погранични појас.

„Није реално да се сада на Косово и Метохију пошаље хиљаду српских војника. Власти у Београду, предвођене Александром Вучићем, годинама нису спомињале Резолуцију 1244, говорећи да је тај документ ‘мртво слово на папиру’. Сада када је Вучићева политика о Косову доживела крах, позивају се на Резолуцију 1244 као дављеник за сламку“, рекао је Стојановић.

Према његовим речима, Вучић је Србе на Косову довео у веома тешку позицију, јер је у протеклих десет година приштинским властима предао правосуђе, полицију, енергетику, телекомуникације, катастар, цивилну заштиту, регистарске таблице…

„Вучић је у Бриселу прихватио све што су од њега тражили косовски и европски званичници, а није се изборио за ниједан српски интерес“, истакао је Стојановић.

Казао је да о судбини Косова одлучују људи који немају никакве везе с Косовом.

„О судбини Косова одлучују људи који немају никакве везе с Косовом, као што су Александар Вулин, Марко Ђурић, Петар Петковић… А на Косову, власти у Београду су преко Српске листе инсталирале криминалце и необразоване људе који одлучују о највећем проблему с којим се Србија сусрела у последњих 100 година. Не може косовске Србе да представља Горан Ракић, који је од електричара постао доктор економских наука и предавач на факултету. Србима на Косову из Београда стиже само страх. Наравно да све то одговара Аљбину Куртију и да ће последице сносити српски народ“, оценио је Стојановић.

Додао је да је неко са Запада „инструментализовао“ Куртија, „који у последња три четри месеца повлачи потезе на које Београд нема адекватан одговор“.

„Курти је, уз нечију подршку, повукао неколико потеза који су угрозили безбедносну ситуацију на Косову. Могуће је да је циљ да се заоштравањем ситуације на терену убрза доношење коначне одлуке о Косову“, сматра Стојановић.

Нагласио је да би држава Србија морала да заузме „чвршћи курс“ када је у питању Косово и Метохија.

„Шеф дипломатије Ивица Дачић је рекао да, када је у питању Косово, постоје ‘црвене линије’ преко којих Београд неће прећи. Дачић мора да каже које су то линије, јер без Косова Србија не може да опстане. Србија мора да заштити српски народ на Косову и Метохији“, казао је Стојановић.

Додао је да ће, ако Београд не заштити Србе на Косову, доћи до масовних протеста, а да не искључује могућност и колективног исељавања или оружаних сукоба.

Према његовим речима, о свим друштвеним и политичким питањима у Србији одлучује само један човек – Александар Вучић, „што ће се погубно одразити на примеру Косова“.

„Неће изаћи на добро то што већ десет година о свему одлучује један човек. Све што је Вучић потписао у Бриселу била је издаја националних интереса, а у јавности је то преко режимских медија представљано као ‘велика победа’. Нико не зна какве разговоре о Косову Вучић води с европским званичницима, знамо само да су последице катастрофалне“, закључио је Момир Стојановић.