Прочитај ми чланак

Бивши амбасадор у УН: Вучић изјавио будалаштину првог реда

0

Идеја о искључењу Русије из Уједињених нација је политичко самоубиство и једна будалаштина првог реда, коментарише Павле Јевремовић, некадашњи амбасадор Србије у Уједињеним нацијама, коментаришући изјаву председника Србије, Александра Вучића да је могуће избацивање Русије из УН услед рата у Украјини.

Подсетимо, Александар Вучић је, говорећи о позицији Србије наспрам дешавања у Украјини, рекао да је могуће избацивање Русије из Уједињених нација.

– Има неколико замки за Србију, Албанци (Косово) су поставили захтев за чланство у НАТО, а то је подржала Турска. Такође, могуће је избацивање Русије из УН, па потом притисак на Кину за промену Резолуције 1244, после ког неће бити основа за одбрану територијалног интегритета Србије – рекао је Вучић.

– Да ли је могуће или не – не искључујем ту могућност – закључио је Вучић.

Павле Јевремовић каже да је избацивање Русије из УН немогуће, односно да то тело није никада било суочено са таквим изазовом.

– Хипотетички, ако би се направила нека кампања, уз сву могућу медијску припрему, уз све уцене, сама помисао је против идеје УН као универзалног форума. Ви не можете да искључите једну тако моћну земљу из Савета безбедности УН. Совјетски савез је после Другог светског рата уграђен у темељ УН. Онда је то крај УН, ако Русију искључите – каже он.

Он истиче да би се тиме изгубио “природни смисао”.

– То не знам коме је могло да падне на памет, некој запаљеној глави. То још нисам чуо. Заправо, први пут сам чуо од када је Александар Вучић то поменуо. Али, то је ван памети. Међутим, видите како је дошло лудо време. Неко може да каже да нам не требају УН. УН није само Генерална скупштина. Ту је здравство, ту је пољопривреда, екологија… Подсетићу да ни Тајван није искључен из УН него је он био под именом Република Кина и само је замењен ентитет – каже Јевремовић.

Додаје да је и у Америци била кампања у једном тренутку у смислу тога да свету не требају УН, односно да се дају паре узалуд…

– То је било у време исламског рата. Ту се доста тога чуло критички расположеног према Сједињеним Америчким Државама. Али, то је била пролазна фаза и ништа озбиљно – каже саговорник Данаса.

Међутим, део изјаве председника Вучића о томе да би Турска могла да гурне Косово у УН, саговорник Данаса оцењује могућом.

– Турска хоће, извесно је, да буде ментор на Балкану, поготово овом источном делу, Косова, Северне Македоније и Србије. Да ли ће добити консензус за пријем Косова у НАТО ширих размера, питање је. Мислим да је то доста тешко. Притисак на тој линији јесте могућ и вероватан – закључује Павле Јевремовић.