Прочитај ми чланак

БИСЕРКО ПРОТИВ ДЕКЛАРАЦИЈЕ О ОПСТАНКУ СРБА: То је против добросуседских односа

0

Бисерко је изјавила да обележавање акције „Олуја“ и најављена Декларација о опстанку нације показују да Влада Србије „нема озбиљне намере да се посвети регионалној сарадњи и нормализацији односа“.

– Све што се последњих дана чуло са разних говорница указује да актуелна власт није спремна да прихвати реалност и да у томе има широку подршку – рекла је, веровали или не, Соња Бисерко за портал autonomija.info.

Oна је „оценила“ и да је током обележавања годишњице акције Олуја у говору званичника и политичара коришћен „ратнохушкачки језик у функцији хомогенизације нације и подсећања на српске жртве из Другог светског рата“. Бисрко је додала да се на тај начин злочини почињени у Хрватској почетком деведесетих „перципирају као праведна освета“.

Говорећи о најављеној „Декларацији о опстанку нације“, Бисерко је рекла да је „дијалог о Косову био само пробни балон да би се евентуално поделила одговорност око Космета и да се хомогенизује нација управо на геостратешким питањима“.

Она је навела да је 2011. донета „Стратегија очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у регион“, у којој су наведени начини, методе и средства за њену примену.

– Стратегија је перципирана као Меморандум II у промењеним околностима – закључила је Бисерко.