Прочитај ми чланак

БиХ покреће ревизију пресуде против Србије

0

Сарајево -- БиХ ће покренути ревизију пресуде Међународног суда правде по тужби БиХ против Србије и Црне Горе, јављају босански медији.

На саветовању, које је одржано у Сарајеву под покровитељством бошњачког члана Председништва БиХ Бакир Изетбеговића, одлучено је да ће Босна и Херцеговина поднесе захтев Међународном суду правде за ревизију пресуде Међународног суда правде у Хагу по тужби БиХ против Србије и Црне Горе за геноциде.

426446_bih-zastava_f

На саветовању у сарајевској Већници бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић добио је општу подршку за подношење захтева за ревизију пресуде по тужби против Србије за геноцид, преноси „Дневни аваз“.

То је одлучено на данашњем саветовању које је одржано у сарајевској Већници, а у организацији Фондације Правда за БиХ и Института за истраживање злочина против човечности и међународног права.

Изетбеговић је рекао да је годинама „склапан мозаик за подношење захтева за ревизију, а да је кључни каменчић у том мозаику судјење бившем команданту Војске РС Ратку Младићу“.

„Занима нас процес помирења, заснован на истини“, рекао је Изетбеговић.

Ова одлука, међутим, отвара многа питања а то је да ли Изетбеговић у име БиХ може да подноси такав захтев с обзиром на то преостала два члана тог тела, српски Младен Иванић И хрватски Драган Човић, такву одлуку не подржавају.

Јегногласно су усвојена следећа два закључка:

1. Учесници подржавају став агента да су се стекли услови за ревизију пресуде,

2. Смисао ревизије је у утврђивању истине о улози тадашњег режима Републике Србије у судски доказаном злочину геноцида над Бошњацима. Ревизија је израз обавезе према жртвама геноцида.
Како преноси “Дневни аваз“, након двосатног скупа новинарима су се обратили члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић, председница Друштва за угрожене народе Фадмила Мемишевић и Расим Муратовић из Института за истраживање геноцида.

Изетбеговић је потврдио да је општи став учесника саветовања да БиХ треба покренути ревизију пресуде.

На конференцији за новинаре члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић казао је како професор Сакиб Софтић има његову безрезервну подршку да поднесе ревизију за пресуду у Хагу.

“Председништво БиХ је одлуком од 4. октобра прошле године именовало Сакиба Софтића и дало му пуномоћ да заступа БиХ пред судом у Хагу. Софтић је уложио вишегодишње напоре у прикупљању чињеница. Апликацију БиХ за ревизију пресуде чинили су врхунски правни стручњаци на каквим би нам позавиделе и веће земље”, рекао је Изетбеговић.

Изетбеговић је нагласио да ће бити кризе у БиХ након данашње одлуке.

“Биће кризе, али не онакве каквом нам се прети. Јер, тешке кризе, побуне, дешавају се када државе народу покушавају одузети неко витално право. Они који нас плаше кризама, покушавају нам одузети право које нам припада, а то је право за трагање истином. Ревизија пресуде носи евидентан ризик са собом, али одустајање од покушавања да се установи истина и да се тргује с геноцидом нанела би штету жртвама и народу који представљамо”, додао је он.

Расим Муратовић је навео како је на скупу било више од 50 учесника, те осам уводничара.