Прочитај ми чланак

БИЋЕ БОЉЕ 2019: После избора евро ће скочити на 125 динара?

0

Aleksandar-Vucic2-700x457

БЕОГРАД – Српска валута је од почетка године ослабила за један одсто, односно за 1,27 динара, али саговорници Курира верују да ће власт искористити све адуте, а понајвише девизне резерве централне банке како би девизни курс одржали стабилним барем до избора.

Ова вештачка одбрана динара ће се, како упозоравају, грађанима обити о главу одмах после формирања нове владе, а на шта упућује и пракса из ранијих изборних циклуса. Тако је 2012. после избора у мају динар ојачао 2,5 одсто (за 1,8 динара) до краја те године, док је 2014. након гласања у марту евро ојачао чак четири одсто (за пет динара) до краја те године. Из овог шаблона произлази да ће после гласања ове године, било оно у априлу или мају, европска валута започети тренд раста, па би са садашњих 122,92 динара до краја године евро могао да скочи на 125 или чак 127 динара!

Финансијски слом

Иначе, откад је Српска напредна странка званично ступила на власт 2012. године (27. јула), вредност динара у односу на евро ослабила је чак за 4,2 динара.

Економиста Бранко Драгаш објашњава да би држава могла да прибегне продаји девизних резерви како би сачувала вредност динара.

– Владајућем режиму не одговара да дође да знатног померања курса јер би то угрозило њихову жељу да наставе да владају. Моја прогноза је да Србију у будућности очекује потпуни финансијски слом када престане да се задужује – уверен је Драгаш.

Привреда у опасности

Међутим, његов колега Љубомир Маџар сматра да би избори могли да имају занемарљиво мали утицај, чиме би незнатно ослабили динар.

izbori-ekonomija-uticaj-kurs-pad-dinara-slabljenje-valute-1453155473-826943

– Избори скрећу друштвену и политичку енергију на страначка надметања, за толико мање остаје енергије, воље и спремности да се води рачуна о привреди. Кад се о привреди мало лошије води рачуна, она слабије функционише, и то би могло неповољно да се одрази на неке макроекономске агрегате, између осталог и на наш извоз. Мањи извоз значи да је мања понуда девиза, због чега би оне поскупеле и тиме ослабиле динар према евру – објашњава Маџар.

Коментар НБС на ову тему очекујемо данас.

Курир