Прочитај ми чланак

БЕОГРАДСКИ ИЗБОРИ Мистериозна жена кандидат КЕЦ У РУКАВУ СНС?

0

Српска напредна странка предложиће, како “Блиц” ексклузивно сазнаје у врху СНС, женског кандидата за градоначелника! Тако ће после Владе Србије и престоницу, у случају да СНС поново формира већину, водити дама.

Ово је, како објашњава наш одлично обавештени извор, најизвеснија опција, а уз кандидаткињу ће наступати и тим који ће бити окупљен на листи напредњака. Тако би, после Слободанке Груден и Радмиле Хрустановић, 67. градоначелник Београда могла поново да буде жена.

– Вероватно ће то бити нестраначка личности, а сем ње на листи ће се наћи и Никола Селаковић, Марко Ђурић и остали кандидати странке из Београда. Спремамо и програм којим ће представити своју визију Београда и конкретне планове за главни град Србије у наредном периоду, тако да ћемо припремљени ући у трку за престоницу – објашњава наш извор.

Груден је била лекар, Хрустановић адвокат, а из које професије долази кандидаткиња СНС? Извор “Блица” није желео то да открива, ни о коме се конкретно ради, али уверава да ће њено име свакако подићи прашину у јавности.

– Тек неколико најблискијих сарадника Александра Вучића зна ко је у питању, а тако ће остати бар још неки период. У сваком случају, нико неће остати равнодушан, баш као што то није био случај ни када је Вучић саопштио да ће Ана Брнабић водити Владу. У медијима се спекулисало да ће бити Ирена Вујовић, која води Савски венац, али греше – каже наш саговорник.

Коментаришући могућност да и кормило престонице дође у женске руке, директор Цесида Бојан Клачар каже да је то добар потез за читаву странку, али и одличан сигнал за међународну заједницу.

– То је порука да је СНС странка која нема проблем ни са ЛГБТ популацијом, али ни да на одговорну позицију поставе жену. Између осталог, и због тога што и даље, упркос свему, многе кључне функције добијају мушкарци. А верујем да ће то бити особа која ће имати некомпромитовану биографију – каже Клачар.

Уједно, уз спекулације о именима кандидата за градоначелника, нагађања у ком ће саставу владајуће странке и опозиција изаћи пред бираче, лицитира се и о термину одржавања избора. Један од датума који је у оптицају је 10. децембар, а председник београдског одбора СНС Небојша Стефановић рекао је да ће можда бити у децембру, а “можда и касније.”

– СНС ће Београђанима понудити програм, а став Градског одбора СНС био је да се на београдске изборе иде у децембру. Драго ми је што Београд данас иде напред – рекао је Стефановић.

Додао је и да закон прописује да на изборе мора да се излази са листом и да ће се на листи СНС наћи кандидат за градоначелника.

– То ће бити озбиљан тим људи. Забринут сам што видим често повампирење тајкунске слике каква је била раније. Брзо се тајкуни удруже, хоће Београд да врате на старо. Уверен сам да грађани Београда то неће дозволити – нагласио је он.

Жене на челу градова

Београд је прву жену градоначелницу добио 2. јуна 1992, била је то Слободанка Груден. На тој позицији се, због напада Мире Марковић, задржала само две године, до јула 1994. На чело престонице седам година касније дошла је Радмила Хрустановић. Прошле године, и Рим се нашао на листи градова који воде жене, када га је “покорила” Вирџинија Рађи. На списку престоница је и Атина, коју је 2002. преузела Теодора Бакојани, а прву жену градоначелника Берлин је добио давне 1947. – Луиз Шредер. Иначе, први град који је добио жену градоначелника у историји је Аргонија у Канзасу и то 1887. – Сузан Салтер.