Прочитај ми чланак

ЕУ: Београд лаже, ми смо неутрални, а Тачи је за компромис

0

brisel-eu-bih-1337067094-162074

(Вести)

Дипломате у Европској унији негирале су тврдње београдских званичника да су у дијалогу Србије и Косова сви били на страни Приштине и навели да је косовска страна била спремнија за компромис, наводи данас приштински дневник Коха диторе.

Неименовани саговорници у Европској унији нису желели да кажу која је страна прихватила, а која одбила предлог споразума, али су навели да је Приштина била спремнија на договор, пише дописник Кохе диторе из Брисела.

„ЕУ није ни на страни Приштине нити Београда. ЕУ само олакшава странама да постигну споразум. Али, треба признати да је Приштина била много више спремна за компромисе од Београда. Ни за премијера (самопрокламованог Косова) Тачија није лако да се сложи са предлозима који су на столу“, рекао је европски дипломата.

Иако нису навеле детаље због којих није склопљен споразум, европске дипломате казале су да је главни проблем у области полиције и судова на северу Косова.

„Јасно је да ће шефови полиције и председници судова на северу бити Срби и то је јасно и Приштини. Међутим, цео полицијски и судски систем треба да буде део једне јединиствене архитектуре. То је јасно речено и у закључцима министара ЕУ у децембру и због тога сада ниједна страна не треба да се осећа изненађеном“, казао је извор дневника.

Међу дипломатама и представницима западних земаља узнемирење изазива захтев Србије да Безбедносне снаге Косова не буду на северу у насељима где живе Срби. То би, према тим изворима, омело остваривање циљева које има БСК да буде мултиетничка у свом саставу и да има значајан број Срба са Косова у свом саставу.

„Споразум који је столу не може да задовољи ниједну страну. Међутим, то је најбоља и последња прилика. Ништа се неће променити ни за недељу, нити за месец дана, сем што ће се изгубити прилика да стране постигну успех. Слажем се са госпођом (високом представницом ЕУ Кетрин) Ештон да не треба даље бити дијалога о овим темама на истом нивоу и да стране сада треба да се изјасне“, рекао је саговорник.

Он је изразио бојазан да ће и Приштина повући сагласност ако се отворе нека нова питања. Званичници у Београду казали су да ништа није уважено од захтева Београда и да су сви важни чиниоци на страни Приштине.