Прочитај ми чланак

Беко посвађао СПС и СНС

0

beko

Милан Беко је у средишту нове политичке драме у којој су напредњаци наизглед повређени, а премијер Ивица Дачић сасвим очигледно изнервиран. Изјавом да би Александар Вучић требало да „седне на место број један”, овај бизнисмен је покренуо лавину политичке паљбе у којој се помињу чак и избори.

„Па је ли то важно питање? Ова земља је искривљених вредности ако је најважнија тема шта Милан Беко мисли о мени или о СПС-у, или шта Ивица Дачић или СПС мисле о Милану Беку”, почео је јуче изјаву прилично смирено Ивица Дачић: „Свако има право да каже своје мишљење и пошто се дуго познајемо вероватно ћемо о томе и разговарати. Уосталом, ја сам од Бека научио како се преживљава све ово време. И нема потребе да се ту заоштравају односи”.

Ипак, убрзо је пао у ватру и рекавши све што му је на души на ту тему, одбио је да одговара на остала новинарска питања. Очекујући да га новинари питају о најважнијим стварима у овој земљи, на пријему поводом Дана Уједињених нација, Дачић је приметио: „Знате када ћемо ми да изађемо из овог блата у којем се налазимо? Никад. Ви хоћете ’Фарму’. Ја не учествујем у ’Фарми’”.

Јучерашња епизода наставак је приче која је почела у недељу, интервјуом Милана Бека на ТВ „Пинк”. У емисији „Тешка реч” он је, поред осталог, рекао да Влада Србије не може да „изгура” цео мандат, да би Вучић требало да преузме одговорност и поведе владу, а да ће премијеру Дачићу лакнути када буде на свом природном месту.

„Не може возач ’Формуле 1’ да добије трку на гран прију тако што Шумахер седи у кабини и наводи возача – дај гас, кочи, скрени лево, дај мало више десно. Мора да седне и да вози”, рекао је Беко.

Његова визија власти, међутим, није се свидела социјалистима, па су у уторак одговорили на блогу странке, чији је садржај потом пренет у медијима као саопштење Социјалистичке партије Србије. У њему се каже да је Беко „оличење несреће” која је снашла Србију и да бескрупулозно намерава да произведе још једног јаког лидера и то оног који је на челу истрага сумњивих приватизација. Дачићева странка навела је да Беко од деведесетих година сав свој успех везује за јаке лидере, плашећи се да се неки од њих не сети да је време за институције. „Веровао је у Милошевића, Миру Марковић и то као члан и посланички кандидат ЈУЛ-а, Коштуницу…”, наведено је у СПС-у.

У овоме су, међутим, неки видели „отровне стрелице” упућене Вучићу и питали председника републичког парламента и функционера СНС-а Небојшу Стефановића шта о томе мисли. Истичући да је управо Вучић био тај који је, као први потпредседник владе задужен за борбу против корупције и криминала, обезбедио, не једном, већ више пута, да Беко дође пред истражне органе и да да изјаву, Стефановић је поручио лидеру своје странке да не треба да трпи безобразлук.

„Некада се чудим колико неке странке имају безобразлука и да се данас у неким изјавама некоректни људи, који имају три или четири пута мању подршку од СНС, на овај начин опходе према њему као председнику највеће странке. Плашим се шта би било да су случајно егал са нама, или да имају једнак број гласова”, рекао је Стефановић, апелујући на Вучића да на овакве ствари не остане нем.

Управо питање да прокоментарише ове Стефановићеве речи, додатно је разљутило Дачића. Претходно је казао да се у поменутом блогу, упућеном Беку, није говорило о СНС-у.

„Стварно ми је више преко главе да се сваки дан правдам за нешто. Ако је све у реду – у реду. Ако није у реду – крај и готово”, навео је Дачић, додајући да га није брига шта Беко мисли о њему: „Једна ствар је овде добра. Двадесет година су нас оптуживали да је Беко наш, а њега да му ми дајемо подршку и штитимо га. Много нам је помогло свима, и њему и нама и мени. Немамо никакве везе. Према томе, нека ради шта хоће, у складу са законом.”

Дачић је замолио да га нико не саветује о односима са Вучићем, јер да је слушао те који су га саветовали никада са Вучићем не би ни направио коалицију. Премијер је оценио да је Бекова изјава напад на једну институцију, те да ни он ни Вучић ни било ко, не жели да се прави такав систем у којем су институције мање важне од појединаца.

Да следи и нова епизода овог пословно-политичког игроказа најавио је јуче сам Беко, речима да се враћа у Београд како би се обратио премијеру Ивици Дачићу. Како је навео у саопштењу, он мисли да је био политички коректан према СПС-у, пре свега према њеном лидеру Дачићу. „Истакао сам његове заслуге на еманципацији странке и расту њеног међународног угледа и посебно похвалио његову храброст да на своју премијерску агенду стави решавање најтежих националних питања”, казао је Беко.

Он је, како је пренео Танјуг, забринут због говора мржње и подстицања на јавни прогон у саопштењу којим су социјалисти реаговали на његове изјаве на ТВ Пинку. „Звецкале су и лисице, ако се не варам”, додао је Беко и подсетио да се уредно одазива на све полицијске позиве.

Ти позиви су почели да стижу управо за време ове владе. Иако су многи типовали да ће баш он бити први бизнисмен на којем ће се испробати оштрица антикорупцијске борбе нове власти, ипак се на удару нашао Мирослав Мишковић. Њих двојица су највише оптуживани да ведре и облаче на политичкој сцени Србије. Да није без неког утицаја, доказао је и последњим иступом који прети да завади две главне странке у владајућој коалицији. Иако сада тврди да је замрзнуо односе са политичарима и да нема фаворита у политици, него искључиво економски интерес, његов пример говори да су те две ствари у Србији испреплетене.

Беко је запловио политичким водама када је 1993. водио предизборну кампању „Поштено” за свог пријатеља и кума Зорана Ђинђића и његов ДС, а чињеница да 1997. улази у владу Мирка Марјановића у којој је добио ресор својинске трансформације, указује да му идеологија није на првом месту. Очигледно је имао више смисла за бизнис, што је препознао и Слободан Милошевић, поверивши му приватизацију „Телекома”. Намеравао је да прода и крагујевачку „Заставу”, али су га спречили рат и бомбардовање. С јесени 2000. Беко је освојио мандат на савезној листи ЈУЛ-а, да би га вратио одмах после 5. октобра и отишао „на дужи одмор”, да би се у јавности поново појавио 2003. када се његово име доводи у везу са приватизацијама „Књаза Милоша”, српских млекара, „Бамбија”, „Це маркета”, Рапида, „Вечерњих новости”…

Данас је председник „Ладерне”, инвестиционе холдинг компаније, која се бави портфолио инвестирањем и која је успешно спровела преузимање „Луке Београд”, „Це маркета”, „Новости”, „Гранекспорта” и Слободне зоне Београд.

————————————————————-

Дачић: Ако су нам важнији избори од овога што радимо – идемо на изборе

„Атмосфера је таква да се свака реченица тумачи на погрешан начин… Као што су неки у мојој странци изјаву Чедомира Јовановића протумачили на други начин – о томе да се разговарало о изборима. Ја сам разговарао са Вучићем, он каже да то није њихов заједнички закључак. Према томе, треба спустити лопту, ја не видим да постоје проблеми. Замолио бих све да се не баве више мојим и Вучићевим односима. Па ваљда нас двојица можемо, одрасли смо људи, да дефинишемо наше односе. И у нашим односима проблема нема”, рекао је јуче премијер Ивица Дачић, одговарајући на питања о односима са Миланом Беком.

Испровоциран честим спекулацијама о изборима, Дачић је навео да он није препрека: „Слажем се и са Чедом Јовановићем који сматра да треба да се иде на изборе. Ако и други мисле тако, па да идемо на изборе! Немојте да сад сви хоће на изборе, да једино ја не дам изборе, и да сад само због тога – нема избора. Немојте тако. Ако су нам важнији избори од овога што радимо – идемо на изборе. Само, или више причамо о томе, или стављамо тачку. Нема смисла, сулудо је на овакав начин разговарати. Јадна је та земља у којој је најважнија вест шта каже Милан Беко о политичкој власти или шта каже нека странка о Милану Беку. Шта то кога брига! Какве то везе има кога подржава Милан Беко”, рекао је Дачић.

(Политика)