Прочитај ми чланак

БЕДА И СИРОТИЊА СНС ВАУЧЕРА Да народ ћути и да зна кога да гласа

0

Пристојна власт гледа да беду смањи, овој власти је у интересу да беду шири. Теза о слабом друштву у коме народ од власти очекује да нешто добије, друштву које нема довољно интегритета да брани своје институције, има своје упориште у стварности, коју брижљиво негује СНС. Али, оно што власт по правилу прећуткује, јесте да су субвенције за оне који ће одмор провести код куће практично царина, тј. такса за излазак из земље за оне који се усуде да летују у иностранству. Она се, додуше, не плаћа непосредно, на граници, али у суштини, то је то. Фактички ограничавање слободе кретања, хтео то неко да призна или не.

Српске власти су ових дана поделиле 100.000 ваучера за одмор у Србији. Ваучери су „планули“ у року од два сата, а грађани су од раног јутра формирали редове испред пословница Поште Србије, како би добили тај драгоцени коверат, којим им режим очигледно поручује: „Ето, и ви сте људи, одморите мало“.

Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће у наредном периоду бити одобрена додатна количина ваучера за одморе у Србији, али да ће више детаља о томе, пазите сад, лично председник Србије Александар Вучић саопштити на конференцији у суботу.

– Председник Србије најавио је додатне ваучере и то је сјајна вест за све грађане Србије. У суботу ће како је најавио министар Вучевић бити представљање новог програма који је везан за 2027. годину. Саставни део тог програма је животни и лични стандард грађана Србије са свом помоћи или свим предлозима које ћемо у наредном периоду да спроведемо – рекао је министар Мали на конференцији за медије, након седнице Председништва СНС-а.

Неки од грађана ће бити срећни због „поклона“, други ће бити задовољни зато што ће од новца, који им је претходно узет кроз порезе, имати бар неку вајду. Противуслуга коју треба пружити је захвалност, лојалност и најпожељније – глас на изборима. Вучић због тога готово свакодневно обилази Србију поводом отварања нове фабрике или пута. Он се приказује као човек који на редовним окупљањима са народом демонстрира да може да реши појединачне или групне проблеме, али и да се похвали да је Србија постигла најбоље резултате у економији, не само у региону него као првак Европе. То иде до хвалисања да су Србија и њен народ загазили у златно доба, а бенефиције и дарови које ова власт дели су, пре свега, ваучери за бање.

Они који нису прихватали затечено стање 17. децембра него су веровали да је то добро и да може бити боље, стаће поново у ред за акцију „летуј домаће“. Такав је пропис и није на народу да расправља.