Прочитај ми чланак

Баточина: Протест против изгласавања буџета; сменити СНС председника општине!

0

Неколико десетина незaдовољних грађана и опозициони одборници, јутрос су протестовали испред зграде општине против усвајања буџета за наредну годину, уочи почетка седнице на којој се одлучивало о буџету. Опозициони одборници нису присуствовали седници, изјавили су да је буџет ‘‘накарадан и да није на добробит свих грађана‘‘. Они траже и смену председника општине Здравка Младеновића.

Општинска власт у Баточини на челу са Српском напредном странком има тесну већину у локалном парламенту, где од 29 одборника у својој коалицији има 15, док је 14 одборника у опозицији.

Законски заступник опозиционе Групе грађана ‘‘Излечимо општину‘‘ Драган Биочанин, који предводи незадовољне одборнике, рекао је за наш портал да су на страну опозиције прешла и три одборника СНС-а, како каже, због ‘‘политичког једноумља‘‘, те да ни они нису присуствовали седници на којој се усвајао буџет.Према његовим речима, планирани буџет је ‘‘накарадан‘‘, а усвајање је, истиче он, ‘‘збрзано‘‘ и организовано на други дан светог Николе.

‘‘Материјал за седницу су нам доставили у петак поподне, нисмо имали времена да припремимо амандмане нити да их регуларно доставимо на шалтер. Рекли су да ће у недељу да отворе шалтер, замислите на светог Николу, када људи славе. Ова седница је припремана три месеца, а материјал су нам доставили последњег дана када је рок да се одржи. Све је збрзано, а апсолутно није било потребе за тим‘‘, рекао је Биочанин.

Он каже да је буџетом предвиђено ‘‘ненормалних 40 милиона динара‘‘ за спортске организације, у општини која има много нерешених комуналних и социјалних проблема и додаје да су се у претходном периоду управо ‘‘највеће малверзације дешавале у спорту‘‘.

Окупљени грађани су носили транспаренте ‘‘Здравко одлази‘‘ и ‘‘Стоп крађи‘‘ поручујући да не подржавају актуелну СНС власт.

Биочанин је рекао да опозициони одборници трпе притиске и уцене, као и да је једна одборница ‘‘подлегла том притиску‘‘ и како је нагласио ‘‘зарад личних материјалних интереса‘‘ прешла на страну СНС-а и обезбедила им скупштинску већину.

Опозиција захтева смену председника општине Здравка Младеновића и напомињу да не желе никакву сарадњу са њим, јер га сматрају најодговорнијим за лошу ситуацију у општини. Додају и да су из централе СНС-а поставили нове поверенике из Београда, те да се локални СНС, како кажу ‘‘више ништа не пита‘‘.

‘‘Поједини СНС одборници прелазе на страну опозиције, изгубили су стабилну већину у скупштини. Због тога је централа сменила поверенике за Шумадију, Николу Дашића градоначелника Крагујевца и Александра Сенића из Раче и послала људе из Београда. Овде су доведени Дарко Јовановић и Далибор Шћекић и они се сад питају за све у нашој општини. Ми најбоље знамо шта људима овде треба и због тога се противимо овој власти‘‘ рекао је Биочанин.

Председник општине Здравко Младеновић, у кратком телефонском разговору нам је рекао да не може да коментарише протест одборника, јер се ‘‘припрема за седницу‘‘, а није нам дозволио ни присуство седници уз образложење да се ‘‘нисмо најавили на време‘‘.

Младеновић је као члан СНС-а и носилац листе на локалним изборима изабран за председника општине 2016. године. Иста листа је победила и на изборима 2020. када му је почео и други мандат на месту председника општине.