Прочитај ми чланак

БАЊА ЛУКА На два митинга окупило се вечерас неколико десетина хиљада људи

0

На Тргу Републике и на Тргу Крајине одржали су се вечерас митинзи, који су окупили велики број присталица.

Кандидат СНСД за члана Председништва БиХ из РС Милорад Додик вечерас је, на завршном митингу у Бањалуци, рекао да је уверен у „велику победу“ СНСД на изборима.

Принтскрин: Фејсбук/Правда за Давида

Наша победа је доминантна, апсолутна и приближава се цифри од 50 одсто подршке“, рекао је Додик окупљеним грађанима на Тргу Републике у Бањалуци, где је одржан завршни митинг СНСД.

Он је додао да СНСД жели да ради за добро људи и јаку РС.

„Обишли смо РС, били и разговарали с нашим народом, одржали 106 митинга и од свих људи носим поруке љубави за РС“, рекао је Додик, пренела је Фена.

„Правда за Давида“ на Тргу Крајина

На скупу је отац убијеног 21-годишњег Давида Драгичевића рекао да су његовог сина „убили припадници Интервентне јединице Министарства унутрашњих послова Републике Српске“.

Почетак скупа каснио је готово два сата, јер је полиција блокирала прилазе Бањалуци и заустављала аутомобиле и возила која су се упутила ка том граду, а многи су враћени у места из којих су кренули.

У целом граду биле су распоређене јаке полицијске снаге, а иза Народне скупштине Републике Српске и у близини Трга Крајине била је стационирана Специјална полиција са штитовима.

Давор Драгичевић је са Трга Крајине поручио да „држава више неће убијати децу“.

„Имаћемо председника, али ће он бити наш слуга“, навео је отац убијеног Давида Драгичевића.

Мајка убијеног Давида, Сузана Радановић поручила је окупљенима да се оно што су доживели она и Давор „не сме поновити ниједном родитељу у Републици Српској и Босни и Херцеговини“.

„Ово је ваша борба, ви се борите за вашу децу. Нама више не могу ништа. Није тешко погинути за своје дете“, казала је Радановић.

Скуп на Тргу Крајине прошао је без инцидената, а на самом крају скупа до бине су стигли опозициони лидери Вукота Говедарица и Бранислав Бореновић који су се поздравили са Давором Драгичевићем.

„Без политике не можемо решити убиство нашег сина“, навела је мајка убијеног младића.

Сузана, мајка убијеног Давида, каже да је заједно са Даворем најпоносниј родитељ на свету.

„До правде ћемо доћи“, рекла је она, поручивши Млораду Додику да га од понедељка нема.

„Дали смо им доста времена да им дође до мозга. Нема више, људи, за њих времена. Други треба да дође да видимо шта ће урадити…“ , казала је она и рекла – Не заборавите Давида.

„Милораде, види колико нас је, 40.000… Колико је код тебе у шатору? Где је Жељкица“, рекла је Сузана и поручила да је готово.

„Милораде, ми имамо времена. Чекаћемо све до недеље.”

Организатори пуштају Давидову песму. Упућен је и позив полицији да стану уз народ.

„Убице, убице, ко је убио Давида? Даворе, Даворе…“ узвикују грађани.
Окупљеним грађанима обратио се и Давор, Давидов отац, који је рекао да скуп неће почети док не буду сви грађани дошли на Трг Крајине.

Он је оптужио врх МУП-а и врх СНСД-а да су криви за убиство његовог сина.

„Чекамо људе, убицама и злочинцима овдје није мјесто“, рекао је Давор Драгичевић, додајући да је сва одговорност на Лукачу и Ћулуму, који су забранили грађанима да уђу у Бањалуку.

Давидов отац Давор Драгичевић рекао је да су прошла 194 дана од убиства.

„Тражио сам, молио истину и правду. Нема овде ни МУП, ни државе. Мир и достајнство на Давидовом Тргу, ми смо људи, они су убице и суживота са убицама нема“, рекао је Давор Драгичевић.

„Група Правда за Давида није политичка, страначка, навијачка, верска. То је група истине и правде Давидових другара. Чисти смо и брзо ћемо прерасти у фондацију да помажемо другој деци. Ко год дође на власт бићемо му за вратом“, рекао је Давор. „Убице знамо, биће брзо приведени, ако не буду побегли. Хватаћемо их.“

„Ко је убио Давида?“, одјекивало је Тргом, на шта је Давор одговорио, „Врх МУП-а.“

Бањалучки таксисти са заставама и сликама кандидата СНСД-а Милорада Додика и Жељке Цвијановић у колони круже градом.

Према информацијама БН ТВ, таксисти ће за те активности бити награђени са по 100 конвертибилних марака.

И поред опструкције, грађани су у великом броју дошли на Трг Крајине како би још једном дали подршку породици убијеног бањалучког студента Давида Драгичевића да дођу до истине и правде.

Из групе Правда за Давида су поручили да скуп треба бити миран и достојанствен.

У Бањалуку је стигао и велики број грађана из других градова Републике Српске.

Скуп су обезбеђивале јаке снаге полиције.

Део медија у Републици Српској и Федерацији БиХ извештавају, међутим, да су припадници полиције Републике Српске спречавали долазак грађана на протеста Правда за Давида, да су контролисали возила и да су одвраћали грађане од одласка у Бањалуку.

Део бањалучких медија јавља да је Давор Драгичевић, отац страдалог младића Давида, и присталице те групе заустављали учеснике у саобраћају и ударали у аутомобиле у центру града.

Медији подсећају да је Давор Драгичевић раније рекао да, ако убице његовог сина не буду идентификоване и хапшене до 5. октобра, 7. октобра неће бити избора, као и на његову изјаву да ће се „данас прикључити своме сину“.

Окупљања грађана на Тргу Крајине трају непрекидно од 26. марта ове године, а од 20. септембра отац убијеног младића Давор Драгичевић даноноћно борави на тргу.

Давид Драгичевић је нестао 18. марта, а његово тело нађено је 24. марта на ушћу речице Црквене у Врбас код тврђаве Кастел.

Полиција је првобитно тврдила да је његова смрт несрећан случај, да би Тужилаштво касније покренуло истрагу о убиству младића.

Родитељи Давида Драгичевића тврде да је он отет, мучен и да су га на крају убили припадници МУП РС.

Тврде и да је његово убиство планирано раније, због чега је и изрежирана пљачка куће породице Рађен, како би се покојни младић криминализовао.

Високи функционери МУП РС тврдили су да је у крви младића пронађена дрога ЛСД, мада у Бањалуци не постоји лабораторија за ту врсту токсиколошких налаза, а накнадно токсиколошко вештачење у Београду и у Аустрији показало је да у крви Давида Драгичевића није било тешких дрога.

Самостални посланик у Народној скупштини РС Адам Шукало изјавио је раније данас да су убиство Давида Драгичевића организовали и извршили начелник Управе кирминалистичке полиције МУП РС Дарко Илић и инспектор у тој управи Дубравко Кременовић, а да је у злочин над младичем укључено више од 30 припадника МУП РС.