Прочитај ми чланак

БАНЕ ТРИФУНОВИЋ: Да ли је могуће да смо ми све ово дозволили, овакву власт?

0

"Вода је дошла до ушију, и чудим се и себи и овом народу, докле ћемо то трпети", наглашава један од првих говорника и иницијатора протеста грађана (народа) глумац Бранислав Трифуновић, који је коментарисао и преузимање протеста од стране опозиције, као и данашњи инцидент испред Скупштине града.

(Фото: Јутјуб)

Глумац Бранислав Трифуновић каже да протести „Један од пет милиона“ треба да убеде сваку власт да ће на сваки њихов прекршај и фаул „бити нас 50.000 на улици“.

Сматра да је требало да протести остану грађански, али да их је преузела опозиција. Доста тога зависи од 13. априла – шта су смислили, шта је то радикализација, ко ће то да поведе, наводи.

Протести „Један од пет милиона“ у Србији трају четири месеца. У Београду се предстојеће суботе незадовољни грађани окупљају 18. пут.

Један од првих говорника на протестима, Бане Трифуновић каже да је фасцинантно да они још постоје и додаје да је то најбоља ствар (што постоје), јер имају пуно проблема и што, од скоро, нису грађански, у том облику у ком су били.

Мислим да су они морали да остану грађански, али то се нажалост или на срећу, видећемо, није десило, рекао је у Дану уживо. „Мислим да смо отупели себи једну оштрицу и пребацили се у двориште које Вучићу више одговара“.

Сматра да је до тога дошло зато што је притисак опозиције очигледно био превелик, и да је она осетила тренутак да оживи. Каже да су ови протести њима (опозицији) били адреналин у срце, јер „годинама нису постојали, није их било нигде и ништа о њима нисмо чули, осим да се деле и свађају или не говоре ништа“.

„Ово их је оживело и дало им снагу да помисле да могу да се врате у седло и да на тој снази и сили и енергији народа ускоче, што немам ништа против, али то је можда требало да се деси у неком другом тренутку“, казао је.

Сматра да је било могуће и без опозиције артикулисати захтеве грађана. Илузорно је тражити оставку Александра Вучића, јер он то неће урадити, каже гост Н1, говорећи о захтевима истакнутим на протестима.

Осврћући се на то што је председник државе рекао да неће да разговара са опозицијом, каже да није нормално да председник државе, који мора да изражава јединство грађана, не жели да разговара са опозицијом, каква год она била.

Ја сам песимиста који се бори

Мисао која ми се последњих недеља врзма по глави је питање нас самих – шта смо све ми то дозволили, каже Трифуновић. „Ми смо дозволили да човек који је лепио „булевар Ратка Младића“, говорио „100 за једног“, људи који су хушкали, позивали на пребијање људи другачије вере, сексуалне оријентације – да нам ти људи владају седам година… Оћутали смо рушење дела града, Јутке, пуцање на новинара Милана Јовановића, оца министра полиције са 300.000 евра, афере министра одбране, Београд на води, лажне тендере, рушење града, све смо прећутали“.

Трифуновић каже да то све јесте довело до протеста, али да су грађани реаговали кад им је вода дошла до ушију, али не и кад им је била до чланака. Није оптимиста, али каже да неће ни престати да се бори.

„Ја сам песимиста који се бори, ја ћу и даље бити на улици и говорићу где год могу да говорим и бићу уз тај народ, али се само питам да ли је могуће да смо ми све ово дозволили, да ли је могуће да ми и даље не реагујемо на те људе, да смо дозволили ову власт, да ли је могуће ово што се догодило данас са овим женама које су браниле Горана Весића“, наводи.

Трифуновић каже да су могли опозиционарима данас испред Скупштине града да кажу – неће да вас прими. Почели су да гурају жене, као са Јутком што је био случај кад је он довео жене да га бране, навео је. Пустили су ту причу да Бошко Обрадовић бије жене, оне су послате, јадне, не би ли изазвале неку реакцију и да кажу о неком ко је мало поред њих прошао – ово су фашисти, навео је, говорећи да не жели да брани опозицију већ да се односи према свему односи по оној „криво седи, право реци“.

Ја сам у оном једном говору позвао опозицију да нам дају нешто, а они мисле да су урадили то нешто са Споразумом с народом, али тај споразум није прошао кроз јавну дискусију, код неких људи, судија, то је морало да добије неки широки консензус, каже гост Н1. „Оно што пише у споразуму јесте нешто око чега можемо да се договоримо, само мени смета та брзоплетост, јер су ужасно журили да преузму протесте“.

Каже да је опозиција преузела протесте и да се то види по томе јер они сада говоре где се иде и шта се ради, а и види се по томе где ко говори. Опозицији замера што одговара на методе које Вучић и СНС користе. Мислим да је овај режим заслужио неку другачију врсту борбе против њих, истиче.

У једном интервјуу је рекао да опозиција мора да прошета и разговара с људима. У Дану уживо додаје и да очигледно немају шта да им кажу, а да не буде само Вучић. Наводи да не зна да ли имају неки план и додаје да не верује да се иједна странка држи (иначе) програма.

Ови протести морају да доведу до тога да више ниједна власт неће моћи да ради овако нешто, да убедимо сваку власт да ће на сваки њихов прекршај и фаул бити нас 50.000 на улици, нагласио је. Ипак, примећује да међу демонстрантима нема те снаге и одлучности која је постојала 1996. и 2000. Тада су људи били гладни, а парадокслано је да су људи који су гладни данас на страни Вучића, јер желе да сачувају и ту цркавицу, додаје. Подсећа да је у дану кад су људи били испред Председништва већ око 15 сати кренуло расипање, да су људи размишљали где ће на кафу, пиће.

Волео бих да ме 13. априла људи демантују, ја ћу бити тамо, рекао је Трифуновић.

Протест је ужасно важан, истакао је и додао да је то последња шанса да се било шта промени, да деца могу да живе у некој земљи где се неће само вредновати чланска карта, већ шта си и колико вредиш.

Говорећи о опозицији, каже да га боли што она није ништа причала ових седам година или добрим делом током ових седам година Вучићеве власти. Наводи да зато сада морају мало дуже људе да убеђују да то што говоре има смисл, јер сви знају да су до сада причали свашта.

Један од лидера СзС и председник Народне странке Вук Јеремић је, гостујући у Новом дану, рекао да се креће у радикализовање протеста и у једну интелигентнију борбу. Коментаришући то, Трифуновић пита – где је била интелигенција све ове године. „Сумњам у ту врсту интелигенције јер сам чуо од људи из његове странке да треба да се праве перформанси пантомимичара у белом испред РТС – ако је то та радикализација и интелигенција… Не бих улазио у то“.

„Адреса не треба да буде Пинк, већ РЕМ, очекујем провокације Митровића“

Трифуновић каже да је покушај опозиције да уђе у Скупштину града како би разговарали с градоначелником, нешто конкретно. Сматра да адреса сутра не треба да буде Пинк него РЕМ, јер то је тело које контролише све, „па и ужас који се дешава на Пинку“. Наводи да је разлог марша ка Пинку сујета политичара, и да је то ништа друго него реакција на твит Жељка Митровића – дођи Бошкић на Пинк – па да је он рекао „доћи ћу“ и сада сви они иду до Пинка.

„Очекујем провокације поготово Жељка Митровића који је прво звао – дођите ви мени испред Пинка, а сада позива да га заштите, јер као биће насиља“, казао је и додао да не верује да ће до тога доћи и да неће бити уласка у зграду јер би то, како каже, било потпуно страшно.

Добра страна протеста је што је Вучић почео да одговара на оно што долази са стране, каже говорећи о контрамитингу. То су изнуђени потези и, оцењује, демонстрација силе – јер Вучић жели да покаже колико их има и колико аутобуса може да довезе. „А знамо да може доста, јер доста пара се оставља са стране за то“, каже и додаје да очекује доста људи на тим митинзима.

„Вода је дошла до ушију, и чудим се себи и овом народу, докле ћемо то трпети“, наглашава Бане Трифуновић.

Упитан о будућности протеста „Један од пет милиона“, каже да доста тога зависи од 13. априла – шта су смислили, шта је то радикализација, ко ће то да поведе, и који ће народ да крене… „Ко год био и шта год био, нећу бити на камиону, али бићу на улици са својим пријатељима, шта год се дешавало… Сад могу да коментаришем и критикујем сваког од њих (опозицију), али мислим да је једини начин да и њих поправимо, из опозиције, јесте да их убедимо да једнога дана, ако икада дођу на власт – да ће имати за вратом озбиљне људе који више неће дати своју слободу“, закључио је Бранислав Трифуновић.