Прочитај ми чланак

БАЛША: Бојкот не значи да опозиција треба да седи у кафићима; избори, а не улица

0

Бојкот није дизање руку од избора и одустајање од борбе, а чини ми се да неки у опозицији то управо тако виде - каже у интервјуу за "Блиц" посланик Демократске странке Балша Божовић.

Он истиче да бојкот подразумева активну кампању, која је често захтевнија од уобичајене.

screenshot

– Бојкот не значи да се, када су избори у Медвеђи, седи у кафићима и ресторанима и процес коментарише на друштвеним мрежама. Опозиција мора да има своје податке о излазности, начине да контролише регуларност избора, резултате и ток гласања, да подноси кривичне пријаве… Кампања бојкота је веома захтевна. Нажалост, оно што смо имали прилике да видимо у Медвеђи је управо супротно.

Недељама се спекулисало хоће ли ДС изгласати бојкот. Ви ипак остављате простор да се дође до фер изборних услова…

Случај школе у Ћуприји

Јавност вас идентификује са случајем Високе медицинске школе у Ћуприји где помажете професоркама које су остале без посла. Докле се стигло са решавањем проблема?
– Мој једни посао као народног посланика јесте да заступам грађане. Да их штитим када страдају због самовоље и бахатости власти, као што је то случај у Ћуприји, да их штитим када су им права или чак животи угрожени због нечијих пословних интереса, као што је то случај у хотелу „Бристол“. Жене у Ћуприји, професорке и стипендисткиње Високе медицинске школе, остале су без посла, док су се у тој школи истовремено противзаконито запослили високи функционери СНС којима је то пета или шеста плата.

– Мислим да је Демократска странка донела одговорну одлуку, пре свега, према грађанима. „Условни бојкот“ јер је јасно да под оваквим условима нема изласка на изборе, али се постављало питање да ли од борбе за фер изборе треба да одустанемо јуче или треба да наставимо да се боримо за њих. Донели смо јасну одлуку да ћемо наставити да се боримо за фер и слободне изборе. За нас бојкот није циљ, циљ су фер и слободни избори, а бојкот је само средство за достизање тог циља. Да смо донели другачију одлуку, то би било удаљавање од европске политике. Не због тога што је она везана за бојкот него зато што је везана за поверење у европске институције које, и сами видите по извештајима ЕУ, препознају проблем у Србији и нуде се да помогну у његовом решавању.

Када је право време да се изађе с коначном одлуком о бојкоту?

– Јасно је да се Вучић боји фер и слободних избора, због тога се свим силама труди да их грађанима Србије онемогући. Слободни избори би омогућили грађанима да стварно бирају, да се њихов глас важи, а они би мобилисали већи број грађана, чак извели и оне који су били у апстиненцији. Ја баш зато мислим да нама борба за демократске изборе мора бити највиши приоритет. Та победа за фер изборе значила би много, а Вучићу би створила велику нервозу. Ми ту победу морамо извојевати тако што нећемо одустајати од борбе, у њој ћемо имати партнере, пре свега из ЕУ, која, као што грађани могу да виде, у својим документима изузетно оштро и критички говори о ситуацији у Србији, стању демократије, слободи медија и институцијама, називајући Србију „заробљеном државом“. Они нам нуде помоћ и партнерство у решавању овог питања, ја сам уверен да немамо право да ту понуду одбијемо и унапред одустанемо од борбе.

Шта вам још поручују међународни партнери?

– И ја лично и колеге из ДС смо веома често у контакту са партнерима из ЕУ, али и земаља којима је демократизација Србије у интересу. Недавно сам се видео са двојицом дугогодишњих европских парламентараца Едуардом Куканом и Кнутом Флекенстајном који се већ годинама, заједно са нама боре за европску перспективу и демократизацију Србије. Они су дошли у Србију управо због тога што им је јасно да у Србији нема демократије, фер и слободних избора, да је Србија заробљена држава и јасно су рекли да су дошли да понуде помоћ и подршку да се овај проблем реши.

Уколико одлука ипак буде бојкот, шта то по вама подразумева?

– То значи да се не седи у кафићима и ресторанима и да се деле духовити и мање духовити коментари на друштвеним мрежама, што је, плашим се, све што смо до сада видели од појединих заговарача ове идеје, чак и на изборима који су у међувремену одржани. Кампања бојкота много је организационо, комуникационо, технички, финансијски и у сваком другом смислу захтевнија од обичне изборне кампање. То би значило да урадимо све, одемо у сва места, обиђемо све бираче, уђемо у сваку кућу, сваки стан, поруку бојкота пренесемо свим бирачима, успоставимо паралелан систем контроле избора како кампање тако и самог изборног дана, нађемо начин да се подносе жалбе и приговори, кривичне пријаве уколико то буде потребно, урадимо све да докажемо да су избори били недемократски, неслободни, нелегитимни и да су стога неважећи.

О станарима „Бристола“

Станари „Бристола“ јуче су добили струју и обећање да ће њихов проблем бити решен? Да ли на то гледате као на своју победу?
– У хотелу „Бристол“, станари су месецима изложени малтретирању од стране Министарства одбране због тога што тај једини дом који имају треба да буде поклоњен инвенститору „Београда на води“. Успели смо да им обезбедимо основна људска права, враћена им је струја, биће враћена и топла вода, а охрабрују изјаве званичника да ће им бити враћено и оно на шта су чекали 28 година – право на стан. Неке ствари и неке победе су изнад посла, политике, изнад свега.

Тај бојкот мора бити активан, политички формулисан, организационо перфектан, планиран до детаља, а не да се, као до сада, помиње као опште место, лек за недостатак визије и политике. Осим тога, план за деловање након бојкота, подједнако је важан као и овај за бојкот.

Шта је план? Бошко Обрадовић је изјавио да ћете власт сменити на улици.

– Апсолутно се не слажем са оваквим изјавама и сматрам их колико штетним толико и опасним. Разлика између тога да ли се код нас власт мења на изборима или на улици јесте разлика између тога да ли смо уређено демократско друштво или смо друштво у ком владају закони силе, попут земаља трећег света. Ако неког смените без избора, на улици, то значи да ће и следећи који дође на власт вас сменити на улици, мимо институција, а то значи да постајемо друштво у ком је само важно ко је јачи и ко има више силе, што је друштво које неминовно клизи у насиље, сукобе и у ком нема ни демократије ни права, то је друштво на ивици грађанског рата, што Србији никако није у интересу. То такође највише зависи од власти, која не сме да ствара ситуацију у којој људи мисле да ју је немогуће сменити на изборима и да су пучеви и државни удари једини начин за смену власти.

До данас до формалноправног укрупњавања ДС није дошло. Зашто?

– Уверен сам да је велика ДС, рад на јачању њене инфраструктуре, као и оснаживање њене бескомпромисне европске политике, основни предуслов за рушење режима Александра Вучића. Не постоји ни један једини разлог због ког ово уједињење са СДС Бориса Тадића и ЗЗС не би требало да се заврши до краја године.

Шта мислите о критикама да је део опозиције који најављује излазак на изборе у ствари Вучићев, да је реч о лажним опозиционарима?

– Они који желе да изађу на изборе такође имају аргументе и право на њих, као што имају право на своје мишљење. Оно што ме забрињава и плаши јесте то што смо почели да не уважавамо туђе мишљење, што смо почели свакога ко се у свему не слаже са нама да проглашавамо за издајника, непријатеља или плаћеника. То није добро, то је манир напредњака. Ја не сматрам да је, рецимо, Зоран Живковић, бивши премијер Србије, који се залаже за излазак на изборе Вучићев плаћеник зато што каже да треба да се боримо за фер изборне услове. Сматрам да смо ми сви на истој страни, без обзира на то што се разликујемо у неким приступима решавању проблема које сви препознајемо.

Како смо дошли до таквих подела?

– За то је одговорна власт, све оно што се дешава претходних седам година узроковало је овакво стање. Прогони неистомишљеника, хапшења, кампање блаћења, јавне увреде, клевете, малтретирања људи који другачије мисле. Али одговорност према грађанима, међутим, има и опозиција, пре свега они који желе да понуде једну другачију слику Србије. Ми не смемо да личимо на Вучићев режим. Морамо да саслушамо и оне који различито мисле, морамо неговати дебату и плурализам, не смемо оне који се у нечему разликују проглашавати издајницима.

Да ли мислите да је била исправна одлука да напустите парламент?

– Баш као што одлука о бојкоту избора не сме бити одлука о игнорисању избора, тако ни одлука о бојкоту парламента није смела бити одлука о бојкоту свих наших посланичких дужности. Због тога ја од њих нити одустајем, нити имам намеру то икада да учиним. Без обзира на то што не улазимо у салу, не смемо одустати од онога што нам је основна дужност – да штитимо и представљамо грађане и говоримо у њихово име. Одлука о напуштању парламента је у време када је донета била логична, али је није пратио јасан план шта посланици даље раде да би наставили да обављају своје обавезе према грађанима.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!