Прочитај ми чланак

БАКИР: Са Србијом без емоција, Хрвати нек покажу цивилизованије лице

0

Члан Председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић изјавио је да ће односи БиХ и Србије, са свим осцилацијама, ићи напред у интересу двеју земаља, а Хрватска ће, како је рекао, морати да покаже своје боље, цивилизовано лице.

– Емоције ће можда да уносе мање дистракције у тај процес, али ће у принципу релације Босне и Херцеговине и Србије да се даље стабилизирају и да се нормализирају. На том путу ће бити неопходно решити отворена питања као потписивање уговора о граници, јер ми границу имамо признату и дефинисану, али потребан нам је угово – рекао је Изетбеговић за турску агенцију Анадолија.

Фото: Фонет

Додао је да су пре неких 60-70 година електране на Дрини по Босни и Херцеговини изграђене заједничким средствима, а по Србији – само средствима Србије.

– Ту ствар треба рашчистити у сваком случају. Већ деценијама се водни потенцијал Дрине и потопљено земљиште на босанској страни користи, а да се за то не добијају никакве накнаде. Има још пар ствари које треба решити са Србијом и мислим да ће односи генерално ићи у павом смеру – рекао је Изетбеговић.

Говорећи о односима Босне и Херцеговине и Хрватске након пресуде бившим лидерима такозване „Херцег-Босне“ Изетбеговић је подсетио да се кроз изјаве хрватских политичара уопште нису спомињале жртве.

Члан Председништва БиХ сматра како се изјаве председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић о броју повратника са страних ратишта у БиХ више неће понављати.

– Мислим да је и она сама схватила да није била у праву…Дакле, тим преувеличавањем проблема нанела је штету Босни и Херцеговини и уверен сам да ће се убудуће суздржати тако претераних процена – рекао је Изетбеговић.

Иницијативу о конференцији „Дејтон 2“ оценио је добронамерном.

– То су добре намере пријатеља. Видећемо како ће на то реаговати Стјт Департмент. То је врло озбиљна ствар и не треба те ствари почињати док нису добро припремљене. Уколико се одлуче да иду на такву ствар онда то заиста овде у Босни и Херцеговини треба припремити да не би актери покушали сваки за себе да извуку нешто у смислу довршавања ратних циљева… – рекао је Изетбеговић.