Прочитај ми чланак

Бакир иде стопама оца Алије

0

Бакир Изетбеговић ради исто што и његов отац Алија Изетбеговић - овим речима је српски министар Александар Вулин прокоментарисао став председавајућег Председништва БиХ који је свој долазак у Нови Пазар упоредио са одласком српских званичника у Бањалуку.

bakirIzet– Поредити Нови Пазар са Бањалуком, покушати упоредити један од градова у Србији са међународно признатим ентитетом јесте доказ лоше намере према овој земљи и доказ да не желите ни мир ни стабилност овде – тврди Вулин.

И док у Сарајеву не виде ништа спорно у посети Бакира Изетбеговића Новом Пазару и у његовој изјави, званичници Србије одреаговали су оштрим осудама.

– Ко је дао такву изјаву мислим да није толико глуп да не схвата да између Рашке области, или како је наше комшије Муслимани зову Санџаком, и са друге стране Републике Српске нема, није било, нити ће бити знака једнакости – изјавио је српски министар правде у техничком мандату Никола Селаковић.

Он је подсетио да је Република Српска добила међународно признање ентитетског статуса Дејтонским мировним споразумом и да специјални односи који постоје између РС и Србије јесу саставни део тог споразума.

– Добросуседске односе и добар однос између Срба и Бошњака у Рашко-полимској области не треба и не може да загађује било ко ко долази са стране – додаје Селаковић.

Линта: Орићу да суди Србија

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је српско Тужилаштво за ратне злочине да започне суђење у одсуству Насеру Орићу и његовим сарадницима због злочина над Србима на подручју средњег Подриња, јер није доступан нашим државним органима. Он је подсетио да се према оптужници коју је потврдио Суд БиХ против Насера Орића јасно види да се настоје драстично умањити ратни злочини против Срба. Према наведеној оптужници бошњачки ратни командант Сребренице се терети за убиство само три српска заробљеника током 1992. године, те Орић, како примећује Линга, неће одговарати по командној одговорности за систематско убијање хиљада Срба у источној Босни.

У петак је у посети Новом Пазару боравио Бакир Изетбеговић и на питање зашто је заобишао Београд бошњачки члан Председништва БиХ је одговорио да је српску престоницу посетио већ неколико пута, док је после 26 година сада први пута у Новом Пазару.

– Не видим ништа спорно у овој посети, јер смо сви сведоци да председник и премијер Србије Томислав Николић и Александар Вучић често посећују Бањалуку и Требиње, па ми то не сматрамо заобилажењем Сарајева. Ово је иста ствар – објаснио је Изетбеговић.

Српско-бошњачки односи су на новом испиту и након последње одлуке суда БиХ да укине све мере забране, па и ону о ограниченом кретању Насеру Орићу, оптуженом за ратне злочине над подрињским Србима. Тим поводом је председник Републике Српске Милорад Додик изјавио да БиХ „нема будућност док њен суд дозвољава ратним злочинцима да се слободно крећу и тако пркосе родбини српских жртава Орића и његове фаланге“.