Прочитај ми чланак

Бахати СНС директори Енергетике о трошку фирме купили три “ајфона” за 700.000 дин.

0

Генерални директор крагујевачке топлане и двојица високопозиционираних руководилаца, о трошку фирме јавног предузећа, купили су три мобилна телефона “ајфон” који коштају скоро 700.000 динара без ПДВ-а. О овој спорној куповини и томе како се троши новац грађана јавност је обавестио опозициони одборник Слађан Ракић.

“Упркос чињеници да Крагујевац одавно бруји због кривичних пријава и примедби на пословање директора Енергетике Андреја Илића и свите око њега, они се не заустављају. Уместо да санирају штету, сада се већ и ругају грађанима, па њихово понашање не престаје да иритира”, написао је одборник Ракић из „Крагујевачке иницијативе“, поводом набавке мобилних телефона које ће користити руководиоци градске топлане.

Он је према Захтеву за приступ информацијама од јавног значаја дошао до званичног документа о куповини три “ајфона”.

У документу који је потписао генерални директор “Енергетике” Андреја Илић, види се да је то предузеће 7. јуна ове године купило три телефона марке “ајфон 14” чија каталошка цена износи скоро 700.000 динара без ПДВ-а.

Из истог документа се види да су телефоне преузели највиши руководици предузећа, Андреја Илић генерални директор, Ненад Петковић извршни директор и Мирослав Петрашиновић директор Дирекције за правне послове.

“Да ли је рационално куповати овакве телефоне за три дотичне персоне, у тренутку када предузеће послује са планираним губитком од 830 милиона динара у овој години?”, упитао је Ракић и додао да грађани због инфлације и кризе “подижу кредите у вредности тог једног телефона како би преживели”.

Ракић је рекао да је Градско веће на седници у марту ове године дало сагласност „Енергетици“ на одлуку о повећању цене топлотне енергије за око 20 процената, па је некадашња цена за стан од 50 квадрата увећана за скоро 1.000 динара.

„Сетимо се ове зиме, млаких радијатора, константних кварова и незаконите одлуке о одлагању грејне сезоне“, подсетио је он.

Ракић је указао и на чињенице да је “Енергетика” скоро годину дана исплаћивала зараду лицу које је било на синдикалном плаћеном одсуству, иако му је функција престала, као и на захтеве синдиката „Слога“ за смену директора, јер је одељење Инспекције за рад утврдило повреду права запослених у погледу непоштовања Закона о безбедности и здрављу на раду као и недостатка Акта о процени ризика.

Он је закључио, да је јасно да има оних који су, и поред кривичних пријава, заштићени „као поларни медведи“ од стране СНС руководства, те да су упркос аферама и скандалима и даље на својим позицијама.