Прочитај ми чланак

БАХАЋЕЊЕ Оштетили град за више од 4 милиона динара намештањем тендера

0

Медији у функцији градске власти ових дана су обавестили грађане да је град Крагујевац - Градска управа за развој и инвестиције завршио тендер за израду пројекта за реконструкцију Трга Радомир Путник. Како су навели „пројектантске куће су показале велико интересовање за израду овог пројекта, са чијом реализацијом треба да се крене почетком марта“. Саопштење наравно није тачно, јер се на поменутом тендеру јавило само два понуђача. Предмет јавне набавке је била израда Пројекта за извођење (ПЗИ) за реконструкцију Трга Радомир Путник. Понуда једног понуђача је била 5.940.000,00 динара, а другог 9.945.438,00 динара - наводе из Странке слободе и правде.

– Како бахатости и нестручности ове градске власти нема краја, изабрана је наравно понуда другог понуђача, која је скупља за 4.005.438,00динара и одлучено је да грађани Крагујевца плате овај пројекат скоро дупло више него што реално кошта. Ово је изведено тако што је бодовање понуда вршено са 60 пондера цена, а рок чак 40 пондера. Рок за израду Пројекта за извођење (ПЗИ) за реконструкцију Трга Радомир Путник је изабрани скупљи понуђач ставио 10 дана, а што је сваком ко се и мало разуме у послове пројектовања немогуће остварив, чиме је правдана разлика у цени већа од 4 милиона динара које грађани Крагујевца морају да плате.

Израда Пројекта за извођење (ПЗИ) за реконструкцију Трга Радомир Путник, који садржи пешачке стазе, фонтане са техником, мобилијар и уређење зелених површина, није могуће израдити за 10 дана, па самим тим ово јасно указује да постављени услов бодовања рока са 40 пондера представља коруптивни елемент овог поступка, а што је довело до тога да се град оштети за преко 4 милиона динара.

Како би се реконструисао Трг Радомира Путника потребно је било да се изради пројектно-техничка документација која се састоји од Идејног решења (ИДР), Пројекта за грађевинску дозволу (ПГД) и Пројекта за извођење (ПЗИ). Цена за израду пројектно-техничке документације на тржишту износи 20% за ИДР, 40% за ПГД и 40% за ПЗИ (наведено је веома једностовно проверити). Град Крагујевац- Градска управа за развој и инвестиције је Идејно решење (ИДР) и Пројекат за грађевинску дозволу (ПГД) наручио од свог ЈП Урбанизам, које је израдило наведене пројекте за 8.280.000,00 динара и то у року од 50 дана, а Пројекат за извођењење (ПЗИ) за реконструкцију Трга Радомир Путник је дато путем намештеног тендера, приватнику за цену од 9.945.438,00 динара то да изради у року од 10 дана (ко год се разуме у пројектовање, јасно је да је немогуће израдити ПЗИ за 10 дана).

Према већ урађеном делу пројекто техничке документације од стране ЈП „Упбанизам Крагујевац“ која се састоји од Идејног решења (ИДР) и Пројекта за грађевинску дозволу (ПГД) који су урађени за 8.280.000,00 динара, а која представља 60% укупне вредности пројекто техничке документације, јасно је да процењена вредност (која треба бити тржишна) за израду Пројекта за извођење (ПЗИ) за реконструкцију Трга Радомир Путник који је дат на тендер износи 40% укупне вредности пројекто техничке документације, тј. треба да износи око 4.600.000,00 динара без ПДВ-а, односно 5.520.000,00 динара са ПДВ-ом, а НЕ 8.333.333,00 динара без ПДВ-а, односно 10.000.000,00 динара са ПДВ-ом, како је стављено у плану јавних набавки и тиме створен основ за корупцију и наношење штете граду Крагујевцу и његовим грађанима.

ЈП „Урбанизам Крагујевац“ уговорило је са Градом да у року од 50 дана изради Идејно решење (ИДР) и Пројекат за грађевинску дозволу (ПГД), а који представљају 60% укупне вредности пројекто техничке документације, па аналогно томе реални рок за израду Пројекта за извођење (ПЗИ) за реконструкцију Трга Радомир Путник, који представља 40% укупне пројектно техничке документације, износи 33 дана, а не прихваћених 10 дана.

Понуда понуђача која није прихваћена је била 4.950.000,00 динара без ПДВ, односно 5.940.000,00 динара са ПДВ-ом, а његов понуђени рок износи 30 дана. Понуда је за више од 4 милиона динара нижа из предходно наведеног је веома слична реалној тржишној цени и реалном року, али није прихваћена јер је тржишна.

Да се ради о очигледно намештеном тендеру у режији градске власти и његовог сарадника а то је да је рок за израду пројекта од 10 дана био кључ корупције на основу којег је изабран дупло скупљи понуђач, а истовремено је протекло 18 дана од дана отварања понуде 31.01.2022. год. до дана доношења одлуке 18.02.2022.год., о избору дупло скупљег понуђача. Да је рок стварно био битан фактор одлуке, не би се потрошило 18 дана за доношење одлуке о избору дупло скупљег понуђача.

Постављамо следећа питања Градоначелнику Николи Дашићу:

Да ли је он дао налог да се распише јавна набавка на овакав начин, где ће Град очигледно да плати скоро дупло више него што је реално израду ПЗИ-а?

Уколико јесте Градоначелник дао налог, зашто је дозволио да се бодује рок од 10 дана са 40 пондера и тиме плати 4.005.438,00 динара више него што треба?

Уколико није Градоначелник дао налог, да ли ће да пријави полицији надлезно лице које је очигледно оштетило град за више од 4 милиона динара?

Зашто није дато градском јавном предузећу „Урбанизам Крагујевац“ да изради Пројекат за извођењење (ПЗИ) за реконструкцију Трга Радомир Путник, с обзиром да је ЈП Урбанизам већ израдило Идејно решење (ИДР) и Пројекат за грађевинску дозволу (ПГД) за реконструкцију Трга Радомир Путник, а што би град коштало дупло мање?

На основу чега је процењена вредност набавке Пројекта за извођењење (ПЗИ) за реконструкцију Трга Радомир Путник износила 8.333.333,00 динара без ПДВ-а, односно 10.000.000,00 динара са ПДВ-ом, ако се зна да је ЈП Урбанизам израдило Идејно решење (ИДР) и Пројекат за грађевинску дозволу (ПГД) за реконструкцију Трга Радомир Путник за износ од 6.900.000,00 без ПДВ-а, односно 280.000,00 са ПДВ-ом, а што представља око 60% вредности сва три потребна пројекта (ИРД, ПГД,ПЗИ)?

Да ли разлика у року за израду ПЗИ-а од 20 дана између изабраног понуђача и другопласираног понуђача, вреди 4.005.438,00динара више, које ће непотребно да буду плаћени од стране грађана Крагујевца и да ли је то пример домаћинског вођења града?

Зашто је бодован рок са 40 пондера и тако изабран дупло скупљи понуђач, а одлука о избору донета тек за 18 дана – питају из Градског одбора Странке слободе и правде Крагујевац.