Прочитај ми чланак

Аустријски националисти у ЕУ парламенту: И Срби имају право на КиМ

0

Шеф делегације Слободарске партије Аустрије у Европском парламенту Андреас Мелцер затражио од ЕУ да коначно узме у обзир легитимне интересе Срба на Космету.

Мелцер је истовремено затражио од ЕУ да одустане од једностраног става у корист косовских Албанаца.

„То управо није чинила ЕУ, посебно се Брисел у прошлости показао као заштитник косметских Албанаца“, нагласио је он поводом наставка дијалога Београда и Приштине.

Посланик ФПО посебно је указао на то да Брисел врши, на недопустиви начин, притисак на Београд, док је према Косоварима је попустљив. „Тако заштита српског становништва на северу Косова још увек није обезбеђена, а и ћутање ЕУ, која је иначе веома осетљива на питања људских права, у вези поновљених разарања српских културних споменика, као и скрнављење православних цркава и манастира од стране косовских Албанаца се мора назвати срамотом“, поручио је он у саопштењу.

Мелцер је додао да по питању Косова још задуго није „изговорена последња реч“.

„Посебно се мора узети у обзир подела Космета, то јест отцепљење већински Србима насељеног севера. И око заштите српских споменика још има доста тога да се уради. ЕУ због тога би требало да промени свој једнострани став у корист косовских Албанаца“, нагласио је Мелцер.

Иначе у Бриселу је почела шеста рунда дијалога Београда и Приштине, од које како се наводи, зависи добијање датума за почетак преговора Србије о чланству у ЕУ. Такође, наводи се и да је данашња рунда најтежа од свих.

(Танјуг)