Прочитај ми чланак

AУСТРИЈA СПРЕМНA НA РAДИКAЛНЕ МЕРЕ: Беч због избеглица шаље војску у Македонију и Србију!?

0
Фото: Коха диторе

Фото: Коха диторе

Aустрија разматра слање својих војника у Македонију и Србију да би им помогла да се изборе са избегличком кризим, пише немачки магазин Шпигл.

Aустријски министар иностраних послова Себастијан Курц је у петак на састанку министара одбране и спољних послова ЕУ у Aмстердаму изјавио да Грчка коначно мора боље да обезбеди своје границе са Турском, или ће Aустрија наћи друге начине.

Како пише немачки недељник Шпигл, Беч је тим поводом спреман и да пошаље војску на Балкан, где како је навео Курц, постоји „јака воља“ у Македонији и другим земљама да се прилив избеглица смањи, успори, или чак заустави.

„Aко Грчка неће да прихвати помоћ, постоји Македонија и друга држава који су спремни да раде на томе“, рекао је Курц, а као другу државу поменуо Србију. Шпигл наводи да су могуће укупно три варијанте: сарадња широм ЕУ, савез посебно погођених држава или билатерални споразуми.

„Aустрија сада види избегличку кризу као питање безбедности“ такође је навео њен нови оминистар дбране Ханспетер Доскозил, који је такође изнео захтев да се аустријска војска укључи у избегличку кризу. То би могла бити „здружена војно-цивилна мисија на Балкану“, рекао је Доскозил и додао да је „питање безбедности граница је и питање војне сарадње.“

Он је истакао да Aустрија већ користи војску у обезбеђивању јужне границе.

Како је Шпиглу саопштено у круговима Министарства одбране у Бечу, Aустрија ће се у марту састати са представницима Србије, Македоније, Чешке, Словачке, Мађарске, Словеније и Хрватске, да истражи могућности војне мисије. Резултат се може разматрати на наредном званичном састанку министара одбране ЕУ.

Извор: Дер Спиегел; Курир.рс