Прочитај ми чланак

АНТИСРПСКА ХИСТЕРИЈА У ЦРНОЈ ГОРИ: Прекрајају историју и шаљу срамне поруке

0

ПОДГОРИЦА - У Подгорици је синоћ одржана протестна шетња под слоганом "Никад више 1918.", коју је организовала невладина организација "Дукљани", са чијег скупа је поручено да се "више никад не сме десити да ико у Црној Гори слави издају Црне Горе".

Протест је одржан у време док посланици црногорског парламента расправљају о Предлогу Резолуције којом се одлуке Подгоричке скупштине из 1918. проглашавају ништавним, а коју је предложила парламентарна већина.

Наводи се да је око 2.000 учесника протеста прошетало центром града до зграде Скупштине Црне Горе. Испред Скупштине их је дочекао лидер Либералне партије Црне Горе Андрија Поповић. Сајт црногорске телевизије преноси да је са скупа поручено да је „велеиздаја кад гласаш за нестанак државе у којој си рођен“, преноси РТЦГ.

„Ту смо да се поклонимо онима који нису пристали да без части умру. Ми ћемо славити Божићни устанак, нека они славе издајнике“, поручено је испред Скупштине Црне Горе.

Наводи се да су учесници скупа од парламента затражили да „поништи нелегитимне одлуке Подгоричке скупштине“.

Наводи се да је протест испред скупштине подигао тензије међу посланицима и да су представници опозиционог Демократског фронта (ДФ) тражили објашњење „зашто зграда скупштине није заштићена оградом, јер се тако радило током протеста мајки“, а из владајуће Демократске партије социјалиста (ДПС) су одговорили да је реч о „мирном, легитимном и раније најављеном скупу“.

Посланици црногорског парламента расправљају о Предлогу Резолуције којом се одлуке Подгоричке скупштине из 1918. проглашавају ништавним, а коју је предложила парламентарна већина. Опозициони Демократски фронт је предложио да се на дневни ред стави и њихова резолуција „Никада више 1916.“, којом се, како је објаснио Андрија Мандић, осуђује капитулација Црне Горе.

„Сви се стидимо одлуке краља Николе и тадашње војске да положи оружје. 1918 се пожњело оно што се 1916. посејало“, рекао је Мандић, али је његов предлог одбијен.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!