Прочитај ми чланак

АНТИКОРУПЦИЈСКО ТЕЛО СЕ: Србија није испунила ниједну тачку да спречи корупцију!

0

Антикорупцијско тело Савета Европе ГРЕКО навело је у најновијем извештају да Србија није испунила ниједну од 13 препорука у области спречавања корупције посланика, судија и тужилаца.

У Прелазном извештају о усаглашености, рађеном у оквиру четврте рунде процена, наведено је да је 10 препорука само делимично спроведено у дело, док у вези три није урађено баш ништа.

Упркос томе, у данас објављеном извештају ГРЕКО је оценио да укупни ниво придржавања препорука датих Србији више није „глобално незадовољавајући“ па су српске власти позване да наставе напоре на спровођењу препорука.

Наведено је да је у области спречавања корупције међу посланицима учињен важан корак усвајањем закона о лобирању, али да је неопходна одлучнија акција.

То подразумева усвајање правилника понашања посланика, што би требало да буде приоритет, као и усвајање мера за повећање транспарентности законодавног процеса, повећање времена за дебате о предлозима закона и избегавање коришћења хитног поступка у парламенту осим у изузетним околностима.

Уставне реформе које су у процедури ће имати утицаја на неколико препорука везаних за судије и тужиоце, наведено је у извештају. Такође, изражена је забринутост због окружења у коме је вођена дебата о променама Устава због ког су се из тог процеса повукла удружења судија и тужилаца.

ГРЕКО је у закључцима навео и да очекује више резултата на пољу оцене учинка судија и тужилаца.

Такође, наведено је да је усвајање закона о спречавању корупције кључно за измене прописа везаних за сукоб интереса и сродна питања која се односе на посланике, судије и тужиоце и за јачање улоге Агенције за борбу против корупције.