Прочитај ми чланак

Анђелковић: Вучић Столтенбергу кука и плаче, а нама ће рећи да је лупао у сто

0

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић изјавио је да је састанак председника Александра Вучића и генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга повезан са сусретом у оквиру дијалога Београда и Приштине у Бриселу истог дана.

Ради се о томе да Столтенберг и НАТО треба да среде стање на северу Косова, „пацификују“ премијера Аљбина Куртија и његове „паравојне снаге“, а Вучић да врати Србе у институције, сматра Анђелковић.

„То је повезано. Није он случајно отишао на састанак са Столтенбергом док се паралелно одвија састанак са Лајчаком“, рекао је аналитичар за Дан уживо на Н1.

На питање шта то Вучић може да убеди Столтенберга да уради, каже – може да га убеди да је цена „капитулације“ Србије да НАТО уради нешто на северу.

Упитан како то Вучић убеђује шефа НАТО, Анђелковић је рекао: „Моли, кука, плаче, а кад се врати нама ће вероватно рећи да је лупао песницом у сто“.

Анђелковић истиче да председник Вучић не може да се обавеже на нешто што је супротно Уставу Србије, а од састанка у Бриселу очекује корак у правцу смиривања тензија, али ништа радикално.

Курти је сувише дигао улог и не може тек тако да објасни јавности да ће прихватити формирање ЗСО, односно да ће брзо повући снаге са севера, казао је аналитичар.

За Вучића каже да се „осећа нестабилно“ и да се то види из његових јавних наступа који су, како каже, „нервозни“ и „врло често и за њега самог контрапродуктивни“.

Говорећи о протестима „Србија против насиља“, Анђелковић каже да је битно да се одржавају, да се одржи енергија до септембра и да тад уђу у нову фазу.

Оценио је да власт покушава да протесте елиминише до септембра, а да је највећи проблем за опозицију неслога.

Анђелковић наводи и да је у „круговима блиским“ председнику Вучићу чуо да „они планирају да дође до поделе“ Народне странке и да „један део те странке увуку у такозвани патриотски блок“.