Прочитај ми чланак

Аналитичари о улози кандидата дијаспоре на председничким изборима

0

Политички аналитичари оценили су данас да су кандидатуре за председника Србије мимо парламентарних странка неозбиљне, па тако и кандидатура председнице Српског института из Вашингтона, Данијеле Сремац, али да је реч о харизматичној особи са интересантном биографијом.

dijaspora-predsednicki-kandidat

Фoto: Danijela Sremac / Promo

Данијела Сремац је пре два дана најавила да ће бити кандидат дијаспоре на председничким изборима у Србији на пролеће следеће године.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић рекао је за портал Коментар-прес (www.коментарпреш.нет) да су неозбиљне све председничке кандидатуре, мимо парламентарних странака и коалиција.

Дакле, сви подједнако и кандидат дијаспоре који је непознат јавности, Вук Јеремић за кога се не зна да ли је кандидат, па донекле и Саша Јанковић, који је део правно-политичког система подржан од власти, а већ годину дана је неформални кандидат дела опозиције, и сви други знани и незнани који ће њиховим стопама – рекао је Станковић.

Он је казао су правила кандидовања исувише флексибилна.

У Америци имате два озбиљна кандидата и око 300 милиона бирача, Србија има 50 пута мање бирачко тело, кандидата има превише, а победника, пре почетка изборне кампање, онолико колико и кандидата – казао је Станковић.

Директор агенције „Фактор плус“ Владимир Пејић рекао је да Данијела Сремац има интересантну биографију, али да се последњих месеци помиње пуно кандидата.

То смањује интересовање грађана за председничке изборе, чак на ниво мање него пре, рецимо, пола године – рекао је Пејић.

Потенцијални кандидат за председника Србије Братислав Југовић рекао је средином децембара за портал да се у најужим владајућим круговима зна да ће Данијела Сремац бити председнички кандидат и да је она „тркач“ Вука Јеремића.