Прочитај ми чланак

АНА БРНАБИЋ НОВА ПРЕМИЈЕРКА Србије

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће мандатар за састав нове Владе бити досадашња министарка државне управе и самоуправе Ана Брнабић.

Вучић је рекао да је у наредном периоду важно обезбедити даље јачање међународног угледа како на Западу тако и на Истоку, на путу ка ЕУ, са Руском Федерацијом, Кином…

Неопходно је сачувати пуну дисциплину у трошењу новца, а повећањем плата у јавном сектору и пензија показаће се досадашњи успеси, рекао је Вучић и навео да премијер мора да се бави даљим смањјењем стопе незапослености, а циљ је да буде испод 10 одсто.

Неопходно је да се обезбеди континуитет у политици Владе Србије, рекао је Вучић.

Брнабић је 15. мандатар по реду од 1990. године када је у Србији уведено вишестраначје.

Мандатар у наредним данима треба да саопшти ко су чланови његовог кабинета, а председница парламента треба да сазове седницу на којој ће бити изабрана нова влада, а нови премијер треба да поднесе експозе у коме ће изнети циљеве и програм владе. НОва влада требало би да буде изабрана до 23. јуна за када је заказана инаугурација председника Вучића.

За избор владе треба да гласа већина од укупног броја народних посланика. Након избора председник владе и њени чланови полажу заклетву пред посланицима, чиме почиње да тече њихов мандат.

Уколико буде измена у броју и називима ресора, биће неопходно да скупштина донесе и нове законе о министарствима и о Влади Србије.