Прочитај ми чланак

Американци уплашени да Gemini/ChatGPT пишу политичке кампање?

0

Google-ови и OpenAI-ови чет-ботови немају готово никакву заштиту од стварања дезинформација AI за председничке изборе 2024.

У свету где технологија све више утиче на друштво, није изненађујуће да се њена примена шири и на политичке кампање. Једна од нових технологија која би могла да има значајан утицај у овој области је језички модел Gemini/ChatGPT.

Шта је Gemini/ChatGPT?

Gemini/ChatGPT је језички модел велике снаге, познат и као конверзациони AI или четбот обучен да буде информативан и свеобухватан. Овај модел је обучен на огромном скупу података текста и кода, што му омогућава да генерише реалистичан и кохерентан текст, преводи језике, пише различите врсте креативног садржаја и одговара на ваша питања на информативан начин.

Како би Gemini/ChatGPT могао да се користи у политичким кампањама?

Gemini/ChatGPT може се користити на разне начине у политичким кампањама, укључујући:

Генерисање персонализованих порука: Gemini/ChatGPT може се користити за генерисање персонализованих порука за бираче, узимајући у обзир њихове индивидуалне потребе и интересовања.

Image by Alexandra_Koch from Pixabay

Image by Alexandra_Koch from Pixabay

Осмишљавање ефикасних слогана: Gemini/ChatGPT може помоћи у осмишљавању ефикасних слогана и порука кампање који ће одјекнути код бирача. Одговоре на питања бирача: Gemini/ChatGPT може се користити за одговоре на питања бирача у реалном времену, пружајући им информације о кандидату и његовој платформи. Анализа јавног мњења: Gemini/ChatGPT може се користити за анализу јавног мњења и идентификацију трендова у расположењу бирача.

Креирање ангажујућег садржаја: Gemini/ChatGPT може се користити за креирање ангажујућег садржаја за друштвене мреже и веб странице кампање.

Предности коришћења Gemini/ChatGPT-а у политичким кампањама:

  • Ефикасност: Gemini/ChatGPT може аутоматизовати многе задатке у кампањи, штедећи време и новац.
  • Персонализација: Gemini/ChatGPT може помоћи у креирању персонализованих искустава за бираче, што може повећати ангажовање и учешће.
  • Ефикасност: Gemini/ChatGPT може помоћи у осмишљавању ефикаснијих кампања које ће боље одјекнути код бирача.

Потенцијални ризици коришћења Gemini/ChatGPT-а:

  • Пристрасност: Gemini/ChatGPT је обучен на огромном скупу података текста који може бити пристрасан. Ово може довести до генерисања текста који је пристрасан у корист одређеног кандидата или идеологије.
  • Манипулација: Gemini/ChatGPT може се користити за манипулацију јавним мњењем или ширење дезинформација.
  • Овисност: Прекомерна ослањање на Gemini/ChatGPT може довести до смањења креативности и људске интеракције у политичким кампањама.

Gemini/ChatGPT је моћан алат који може бити од користи у политичким кампањама. Међутим, важно је бити свестан потенцијалних ризика и етичких импликација његове употребе.

Извори:
Gizmodo – Want Gemini/ChatGPT to Write Political Campaigns?
The Guardian – The dark secret at the heart of AI
Wikipedia (software) – Gemini, ChatGPT