Прочитај ми чланак

Aмерика увела САНКЦИЈЕ Милораду Додику (и његовим фирмама) због корупције

0

Сједињене Америчке Државе прошириле су листу санкција које се односе на радње које се повезују с корупцијом широм света, а од данас се на листи налазе појединци и фирме које делују у Босни и Херцеговини.

Након што је Министарство финансија САД-а у децембру објавило проширену листу санкционисаних особа и компанија из Србије, Хрватске, тзв. Косова и Бугарске, а које се повезују с корупцијом и другим незаконитим активностима, „црна листа“ је сада проширена и на фирме и појединце из Босне и Херцеговине.

Према ажурираној листи, санкције Сједињених Америчких Држава, а које су повезане с Босном и Херцеговином, уведене су за: Алтернативна телевизију из Бање Луке због повезаности с Милорадом Додиком као и Милораду Додику, члану председништва Босне и Херцеговине.

Подсетимо, званичници Сједињених Америчких Држава дужи период су најављивали санкције за бројне појединце (политичаре, тајкуне, криминалце) широм Балкана. Претходно су увели санкције и за Вучићеве најближе пословне сараднике, Звонка Веселиновића и Милана Радоичића, за које је Стејт дипартмент истакао да добијају огроман новац из буџета Србије и да су умешани у криминалне послове.

О могућности увођења санкција против фирми и појединаца у БиХ највише је најављивао специјални изасланик америчког председника за Западни Балкан Габријела Ескобара, који је током посете почетком новембра нагласио да су санкције спремне и усмерене на појединце.

Ескобар је више пута оптужио Милорада Додика за подривање Дејтонског споразума.