Прочитај ми чланак

Америка против самосталности Српске

0

Референдум на Криму усијао је политичку арену у БиХ, све конкретнијим ставовима из Српске о правима народа на самоопредељење и све радикалнијим захтевима Сарајева за ревизијом „Дејтона“ ради укидања ентитетске линије!

pedi-esdaun

Бивши високи представник Педи Ешдаун оптужио је Русију да финансира отцепљење Српске од БиХ и затражио хитну интервенцију међународне заједнице, али огласила се и америчка администрација ставом да „Устав и Дејтонски споразум не дају право ниједном ентитету да се отцепи“.

Став Вашингтона је јасан – територијални интегритет и суверенитет земље загарантовани су Дејтоном.

– Реторичке спекулације о сецесији нису корисне, а било која активност која би водила у правцу поделе представљала би кршење Дејтонског споразума – нагласили су у амбасади САД у Сарајеву.

То је била реакција америчке администрације на спекулације да би референдум на Криму о припајању Русији могао евентуално да послужи као преседан за референдум о одвајању РС из БиХ.

Коментаришући могућност да Српска покуша да следи пример Крима, политички аналитичар америчке организације Веће за демократизацију политике Курт Басинер изјавио је у петак у Сарајеву да је однос сила између РС и Србије другачији од односа у случају Русије и Крима.

kurt-basiner

– У овом тренутку не постоји нико на политичкој сцени у Србији ко би заговарао нешто слично за РС – рекао је он и додао да међународна заједница има одговорност, али и капацитет да спречи такав епилог.

У расправу о уставним променама су се укључили и хрватски посланици у Европском парламенту:

– Кад је реч о остваривању равноправности Хрвата као једног од три конститутивна народа, ни питање трећег ентитета не сме бити табу у БиХ.

Тонино Пицула, посланик СДП у Европском парламенту, казао је како је разговор о трећем ентитету легитиман, јер је хрватско питање у БиХ још отворено:

tonino-picula

– Али Хрвати морају пазити да га сами не затворе понављањем погрешака из прошлости, или инсистирањем на ономе што у овоме тренутку не могу добити.

Међутим, највиши званичници РС тврде да БиХ има будућност само на примени изворног „Дејтона“. Става су и да, по Повељи Уједињених нација, као и према низу других међународних докумената сви народи имају право на самоопредељење до отцепљења.

“НЕПРИЈАТЕЉСКИ“

Након што је председник РС Милорад Додик упутио честитку руководству Аутономне Републике Крим и граду Севастопољ, поводом референдума о независности и изразио уверење да ће становништво Крима „градити будућност у саставу Руске Федерације“, реаговала је украјинска амбасада у БиХ ставом да је реч о „непријатељској изјави према Украјини“.

РУСИЈА ЗАХВАЛНА СРПСКОЈ

Амбасадор Русије у БиХ Александар Боцан-Харченко изјавио је да је Русија захвална председнику Додику што добро оцењује ситуацију. – Додик издржава притисак Запада и упркос њему објективно оцењује ситуацију и даје своје мишљење које се подудара са руским, јер је објективно. Све је потпуно легитимно. Ми смо причали и раније, још 2007. и 2008. да ће Косово створити преседан и популација Крима је искористила тај преседан, при чему је ово што се тиче Крима потпуно легитимно за разлику од Косова – нагласио је Боцан-Харченко.

(Вечерње новости)