Прочитај ми чланак

Америка код Немаца лобира да Србија добије датум

0

dacic-riker

(Вечерње новости)

У напрегнуту дипломатску игру живаца око доделе датума Србији за почетак преговора са Европском унијом изненада се укључила и Америка.

Како сазнају „Новости“ у Стејт департменту, судбину европских интеграција наше земље може да преломи исход битке између две струје у америчкој администрацији.

Према нашим изворима, тврђа струја залаже се да се датум користи као „шаргарепа“ да би се од Београда изнудило што више уступака у имплементацији бриселског споразума, док мекша верује да би даљи притисци били контрапродуктивни. Ова групација залаже се и да Београд добије „зелено светло“ за датум, а Приштина специјални уговорни аранжман са ЕУ (додељивање ССП још није могуће, јер пет држава Уније не признаје КиМ).

Тренутно се разматра и опција шатл-дипломатије Вашингтона у кључним европским престоницама, а посебно у Берлину, који и даље заузима најтврђи став по питању интеграција Србије.

Идеја је да у фото-финишу одлуке Европског савета посредничку улогу преузме Филип Рикер, заменик помоћника америчког државног секретара, који би у наредним данима покушао да убеди Немачку да одобри „зелено светло“, што би био сигнал и за остале државе ЕУ, које се још премишљају око датума.

Наруку Србији иде и чињеница да је пре неколико дана дошло и до промене на челу Бироа за Европу и Евроазију. Филип Гордон, који се залагао за политику условљавања Србије, отишао је на нову дужност, а тренутно га, као в. д. замењује Мари Јовановић, која је, како сазнајемо, удата за човека са ових простора. На то место требало би да буде именована портпаролка Стејт департмента Викторија Нуланд, која се такође залаже за објективнији приступ Вашингтона према балканским државама.

Истовремено, врх српске државе спроводи опсежну дипломатску офанзиву како би Брисел у јуну откочио наше европске интеграције.

Потпредседница Владе задужена за европске интеграције Сузана Грубјешић, која је у Берлину имала низ састанака – од саветника канцеларке Ангеле Меркел до Андреаса Шокенхофа, посланика владајуће ЦДУ/ЦСУ, каже да нема нових услова за Србију:

– Став Немачке о додељивању датума зависиће од примена бриселског споразума. Берлин ће ту одлуку донети непосредно пре седнице Европског савета, на основу онога што буде имплементирано до краја јуна. 

Кесић: Рампа убрзава изборе

Обрад Кесић, политички аналитичар, објашњава да у Вашингтону расте забринутост да би наставак политике условљавања довео до контрапродуктивне реакције Београда, као и да би одлагање одлуке о датуму убрзало расписивање ванредних избора, на шта САД у овом тренутку не гледају благонаклоно:

– Вашингтон је свестан да је расположење у ЕУ према даљем проширењу све мање, али им је у интересу да убрзају европске интеграције Приштине, у циљу заокруживања пројекта независног Косова и повећања броја земаља које га признају. Да ли ће у том истом „пакету“ убрзања интеграција бити и Србија, или ће њој остати спуштена рампа, видећемо за неколико недеља.