Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ ПРОФЕСОР Русија стоји иза убиства Ивановића, Србија да одустане од Косова

0

У интервјуу за Радио слободна Европа Едвард Џозеф рекао да је "Београд крив зато што гаји илузије да може да подели Косово и преузме северне општине".

Професор америчког универзитета Џон Хопкинс Едвард Џозеф рекао је да после убиства српског политичара на Косову Оливера Ивановића Србија мора да схвати да мора одустати од севера Косова.

У интервјуу за Радио слободна Европа (РФЕ) Џозеф је рекао да је важно да се САД укључе у дијалог Косова и Србије како би стране постигле споразум, као и да Албанци који су починили злочине над Србима треба да одговарају пред Специјалним судом.Говорећи о убиству Ивановића Џозеф је рекао да „ако све стране учине корак назад и размотре како и зашто је убијен Оливер Ивановић, испада да је разлог оно око чега се бринуо Ивановић – криминал и недостатак владавине закона на северу“.

„Не да нема криминала и на југу Косова, али на северу не постоји потребна власт. Тамо немају власт ни Влада у Приштини, ни Влада у Београду… Оливер Ивановић је на то упозоравао. Говорио је о отвореној продаји дроге, о криминалцима у околини, о недостатку полицијске власти, о могућој сарадњи полиције са криминалцима или о инфилтрацији криминалаца у полицију. Он је о свему томе говорио у интервјуу за Време у септембру прошле године“, казао је.

Ивановић је убијен и сада је, додао је Џозеф, „могућност за Београд да схвати да ово више није спроводљиво и да изврши напоре да постигне споразум са Приштином…. а то је заиста могуће уколико се укључе САД“.

​На питање зашто мисли да је могуће да је Русија оркестрирала убиство Ивановића Џозеф је рекао да „нема доказа да је Русија укључена у убиство, али се зна да је била заинтересована да дестабилизује регион“ и додао да је он запараво цитирао једног српског опозиционог лидера, али да његове оптужбе морају да се схвате озбиљно.

„Знамо да је Русија извршила напоре да организује пуч у Црној Гори. Желела је да дестабилизује регион и то је прави начин да се тако нешто постигне – да се одстрани човек који је био познат по томе што се залагао за дијалог са Албанцима. Говорио је течно албански, иако је био одан српском циљу. Веровао је у дијалог“, рекао је Џозеф.

На питање о дијалогу Београда и Приштине Џозеф је рекао да је дијалог „користан за техничка питања, али не и за решавање озбиљних, политичких питања између Косова и Србије“.

Он је додао да у том дијалогу не може да се реши питање севера Косова.

„То је једно стратешко питање за Косово и може да се реши само у контексту једног свеобухватног споразума Косова и Србије. За то је потребно да се укључе САД“, додао је.

Џозеф је рекао али да „илузије има и Приштина“ а једна од њих је даможе да побегне од одговорности за злочине који су Албанци починили против Срба.

„Албанци су такође починили злочине над Србима, не на исти начин, не истог степена, не у истом периоду, али – то су злочини, а они који су их починили – треба да одговарају за то. Специјализована већа су формирана и неопходно је да сви органи и све политичке партије у Приштини сарађују“, рекао је.

Упитан да ли мисли да су САД препустиле Балкан Русији Џозеф је рекао да су САД „много тога препустиле ЕУ која није у позицији да се суочи са руским утицајем у региону“.

„Сједињене Државе су, због тога што нису довољно присутне и нису довољно активне на Балкану, због тога што су много препустиле ЕУ, отвориле простор Русиј“, рекао је Џозеф у интервјуу за РФЕ.