Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ КОНГРЕСМЕН ТРАЖИ ДЕЈТОН ДВА; ДОДИК: Нема потребе

0

Амерички конгресмен и некадашњи градоначелник Дејтона Мајкл Р. Тарнер писао је америчком државном секретару Рексу Тилерсону о Балкану.

Тарнер је указао на „преку потребу да се Сједињене Америчке Државе окрену региону Балкана и преузму водећу улогу у процесу помирења“. Он је предложио и потписивање „Дејтона 2“.

Тарнер, који је био градоначелник Дејтона у време потписивања Дејтонског мировног споразума за БиХ 1995. године, поручио је Тилерсону да је у последње време угрожен мир на Балкану, да се тај регион налази „у критичном периоду“, и да због тога САД поново морају да преузму вођство, преноси портал Кликс.

„Прошле седмице смо обиежили 22. годишњицу потписивања Дејтонског мировног споразума, договора који је окончао вишегодишње крвопролиће и створио предуслове за трајни мир у Босни и Херцеговини. У то време био сам градоначелник Дејтона и из прве руке сведочио како америчка дипломатија за истим столом окупља супротстављене стране“, подсетио је Тарнер, сада члан америчког Конгреса.

Он је Тилерсона у писму обавестио како страхује за угроженост мира постигнутог у Дејтону.

„Сада је кључни период за регион и САД морају поново да преузму вођство и да помире супротстављене“, навео је Тарнер.

Додао је како је будућност Босне и Херцеговине круцијална не само за Балкан, већ и за Евроазију.

„У децембру прошле године Уставни суд је изгласао да актуелни Изборни закон није у складу са Уставом у погледу етничких мањина. Парламент БиХ мора брзо осигурати измене тог закона до избора у октобру 2018. године. Неуспех у томе ће скоро сигурно изложити опасности мир који траје већ више од две деценије“, навео је Тарнер.

Предложио је да САД буду домаћини потписивања нове верзије Дејтонског споразума.

„Срби, Бошњаци, Хрвати и остали само путем америчког лидерства могу живети заједно у миру и осигурати слободу и једнака права свим народима. Не смемо дозволити да тај ионако нестабилан регион склизне у неред јер противници демократије једва чекају да искористе хаос“, уверен је амерички политичар.

Он је у писму државном секретару додао и то да су САД дужне подржати мир до ког су помогли да дође 1995. године.

„Наша нација може потврдити своју посвећеност демократији широм света водећи Босну и Херцеговину кроз овог проблематично време. Радо ћу подржати Вас и Ваш тим у овом кључном подухвату“, стоји на крају писма америчког конгресмена.

Предсеник РС Милорад Додик коментаришући конгресмена навео је да он није за то.

Како је рекао, он је за унутрашњи договор без уплитања странаца.

„За мене је прихватљив оквирини и изворни Дејтон. БиХ је далеко од функционисања и то видимо у заједничким институцијама. Знајући како делују ти конгресмени, сенатори у америчком систему, могуће да се ради о нечијем лобирању. Мислим да нема потребе за Дејтоном 2. Ми нисмо за то. Ми смо за унутрашњи договор без уплитања странаца“, казао је Додик за регионалну телевизију Н1.