Прочитај ми чланак

Амерички амбасадор: Тражили смо од Србије да нормализује односе са Косовом

0

Majkl-Kirbi

(Танјуг)
БЕОГРАД – Амерички амбасадор у Београду Мајкл Кирби изјавио је данас да Сједињене Државе не сматрају да је Србија бриселским споразумом признала независност Косова.

По Кирбијевим речима, то од Србије није ни затражено. „Нисмо тражили од Србије да призна Косово, тражили смо од Србије да нормализује односе и то је оно што овај споразум чини“, рекао је Кирби новинарима у паузи Првог сајма инвестиционог потенцијала општина Прешево, Бујановац и Медвеђа у Привредној комори Србије.

„Нормализација односа није исто што и признање“, нагласио је амерички амбасадор одговарајући на питање новинара да ли Вашингтон сматра да је Србија бриселским споразумом на било који начин признала независност Косова.

Подрављајући парафирање бриселског споразума, Кирби је напоменуо да је то само један корак после којег би требало да уследи даљи напредак.

„Ми подржавамо даље кораке Владе за постизање споразума којим би дуготрајно били уређени односи са Косовом“, рекао је Кирби приликом отварања Првог сајма инвестиционог потенцијала општина Прешево, Бујановац и Медвеђа у Привредној комори Србије.

Амбасадор је рекао да је споразум који су парафирали Београд и Приштина прошлог петка у Бриселу важан и због тога што је то корак на европском путу који би требало да допринесе пословном окружењу.

У том контексту он је нагласио да има још ствари које треба урадити, попут побољшања закона и њиховог спровођења.