Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР ДАО ИДЕЈУ: Само Албанци гласају о стварању шиптарске војске

0

kosovska vojska2

Хашим Тачи и Иса Мустафа договорили су се да мањине не одлучују о формирању шиптарске окупаторске војске.

Председници Демократске партије Косова Хашим Тачи и лидер Демократског савеза Косова Иса Мустафа договорили су да се на следећој седници окупаторске шиптарске Скупштине Косова у уторак размотри и усвоји закон којим ће мањинама бити ускраћено право на двоструке гласове за законе који немају директно везе са њима, пишу данас приштинске електронске новине Блиц.

Два лидера су се усагласила да се након усвајања закона који ће омогућити претварање Безбедносних снага у Оружане снаге Косова (ОСК), даље процесуира питање ОСК и да се после тога иде на превремене изборе тако што ће се донети одлука о распуштању окупаторске шиптарске Скупштине Косова.

Како „Блиц“ сазнаје из својих извора блиских данашњем састанку лидера политичких партија, таква одлука је донета на састанку који је одржан уз учешће америчке амбасадорке У Приштини, Трејси Ен Џејкобсон ,и коме су присуствовали и лидери АЗБК, Рамуш Харадинај и АНК, Беџет Пацоли.

Очекује се да ће тај споразум подржати друге несрпске заједнице, посебно турска.

Према шиптарском окупаторском Уставу Косова, за усвајање уставних амандмана потребна је двотрећинска већина свих 120 посланика и двотрећинска већина посланика из редова мањинских заједница.

Окупаторским шиптарским Уставом Косова предвиђено је да мањинске заједнице имају право на резервисана места за два скупштинска мандата.

Уколико се не постигне сагласност о резервисаним местима, мањине ће имати право на двадесет гарантованих места од којих десет припадају српској заједници, а преостала места другим мањинским заједницама.

(Бета)