Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКА ПОНУДА: „Прича о Косову се иза кулиса убрзано приводи крају“

0

Писмо које је председник Америке Доналд Трамп упутио Хашиму Тачију, а у којем се између осталог наводи да је споразум Београда и Приштине на дохват руке, у опозиционим круговима се тумачи потврдом да се све време иза кулиса води тајна дипломатија која води ка решењу, док поједини политички кругови оцењују да је реч о чистом проколу без назнака о скоријем постизању.

Председник Народне странке и бивши министар спољних послова Србије Вук Јеремић коментаришући Трампово писмо каже да нема дилеме да се ствари приводе крају.

– Ако је неко имао дилеме око тога да ли је истина да се ствари иза кулиса убрзано приводе крају, овим писмом су сумње отклоњене. Већ неко време излазим у јавност са локацијама и детаљима тајних састанака Вучића и Тачија који су се дешавали ове године у Паризу, Њујорку и Риму. Говорио сам и о улози Блера у лобирању да се у светским престоницама прихвати концепт „разграничења“

Председник Америке не би писао званично писмо на меморандуму Беле куће у коме каже да су преговори надомак окончања да то није тако – указује Јеремић за Данас.

Јеремић је на свом твитер налогу написао и да га ни Вучић ни Тачи нису демантовали када је објављивао где су се тајно састајали, и да су се њих двојица за освету договорили да га Тачи спомене у СБ УН. Јеремић то оцењује као „врло провидан“ потез. Он поставља и питање, откуд у Савету безбедности УН прича о КиМ, ако је питање измештено у ЕУ.

Са потпуно супротног политичког пола, из Либерално-демократске партије, поручују да Трампово писмо делује као куртоазна подршка.

– Нисам разумео да се у писму говори како смо тако близу споразума. Више ми делује као куртоазна протоколарна подршка подстакнута општим местима, где је највише зазвучало то како ће Трамп обојицу примити у Белој кући у случају да до споразума дође – каже Ђорђо Жујовић, члан Председништва ЛДП, за Данас. Он није оптимиста да договора може да дође брзо.

– Нисам неки претерани оптимиста да до тог договора између Срба и Албанаца може доћи тако брзо, посебно што више ни не знамо са ким међу Албанцима ми уопште преговарамо, док ми као грађани Србије не знамо о чему тачно преговара ни наш председник. Било би добро да сви у том послу буду мање мистични, а више прагматични, и да престану да живе у уверењу да ће неко са стране ресити наше проблеме, док ми статирамо и чекамо укључивање ко зна још кога у тај сада већ прекинути дијалог – закључује Жујовић.

Британски аналитичар: Вучићу САД немају шта да понуде

Британски новинар и аналитичар Тим Џуда изјавио је данас да не види да је договор Београда и Приштине на видику, упркос тврдњама из САД да је договор „надохват руке“.

„Не мислим да ће се много тога десити и ситуација ће за годину дана бити мање или више иста“, рекао је Џуда за агенцију Бета.

На питање како коментарише тврдње у писмима председника САД Доналда Трампа председницима Србије и Косова, Александру Вучићу и Хашиму Тачију, да је договор „надохват руке“, Џуда је рекао: „Он не зна где се налазите“.

„Сећате се чланка у Монду да Трамп не разликује Балкан од Балтика. Он не зна где се налазите. Нема гласова с Балкана, нема пуно гласова дијаспоре“, додао је Џуда.

Британски аналитачар је додао да су поједини људи из Трампове администрације, попут саветника за националну безбедност Џона Болтона, упознати са ситуацијом у региону, али да САД генерално немају утицај у региону.

Тачи нема снагу у парламенту, док САД Вучићу немају шта да понуде, рекао је Џуда.

Он је оценио да констатација из Трамповог писма да је договор „надохват руке“ противречи ономе што се дешава.

„У последња два месеца односи Београда и Приштине су много погоршани“, рекао је Џуда, додајући да ништа не показује да је договор „надохват руке“.

Трамп је писмима од 14. децембра да искорсте прилику за постизање споразума који је надохват руке и додао да се радује прилици да их угости у Белој кући да би прославили „оно што би представљало историјски споразум“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!