Прочитај ми чланак

Америчко дисциплиновање: Николић више никада неће бити председник у Приштини

0

Само дан после посете америчког дипломате Филипа Гордона, председник Србије Томислав Николић дао је изјаву на којој би му позавидео и Борис Тадић. Новоизабрани председник је дао себи за право да преко уста превали реченицу „да никада неће бити председник у Приштини“!

И поред тога што Николић жели да покрене консензус око Косова и Метохије и одређивање јасних циљева и потеза, што је похвално, Николићева реторика у Тадићевом стилу знатно се радикализовала после Гордонове посете Београду.

Председник као да је започео припрему народа на полако одустајање од Космета, јер ако је такву „реалност“ увидео један истакнути националиста, шта остали имају уопште да се премишљају!? Из данашњег Николићевог става, може се наслутити да ће се његов, толико дуго најављиван план за Космет, свести на лобирање за поделу на северни и јужни део. Ипак, на руку му не иде изричито чврст став Америке да подела Косова не долази у обзир.

Поставља се питање да ли су гласачи СНС и Томислава Николића дали поверење за овакав приступ косовском проблему? Косово и Метохија не припада Томиславу Николићу већ српском народу, због чега он нема право да даје изјаву како никада више неће бити председник у Приштини. Приштина је град у Србији, коме се то не свиђа, постоје и друге државе за живот. Тако је свуда у свету, па и на Западу.
Оно што Николић не схвата је да ако није председник у Приштини, неће моћи да буде председник ни у Београду…

Председник Србије истакао је да је Србији потребан консензус о Косову и Метохији, што значи заузимање заједничког става о питању до које мере привреме институције на Косову могу да обављају власт, и које су границе иза којих држава може да стане.

„Мислим да више никада нећу бити председседник у Приштини, а ни председник привремених власти у Приштини никада неће бити председник у Косовској Митровици“, поручио је он у изјави новинарима након обиласка пољопривредних радова у Меленцима, у општини Зрењанин.

Према његовим речима, неопходно је да се постигне консензус о томе „шта је Косово“ и како ће се држава понашати према Косову.

Николић је додао да треба видети и у ком облику према приштинским институцијама могу да буду Српска православна црква на Косову, енклаве у којима су Срби већина, четири општине на северу , и шта Србија заступа на међународним скуповима, под којим условима учествује, под којима не.

Треба утврдити, како је додао „да је Косово наше и да имамо јединствени став власти и позиције, јер тек тада можемо да будемо снажни“. „Тек тада можемо будемо снажни. Ако будемо ишли разједињени од борбе да докажемо своје право на КиМ нема ништа“, каже Николић.

Упитан да ли постоије нови услови везани за Косову Николић је казао да се не морају очекивати нови услови када постоји стално у ваздуху да Србија успостави добре односе са суседном државом Косовом.
„Даље од тога не морају ништа да нам цртају нити говоре“, подвукао је он. Жеља оних који су признали независност је да та независност буде потпуна, указао је Николић, додајући да је „жеља нас који то не прихватамо, а које је народ изабрао, да се то никада не оствари“.

„Ако будемо остали километрима удаљени једни од других, а преговарамо, од тих разговора неће бити ништа“, оценио је он додајући да је битно да се седне за сто и покуша приближити ставове. Биће проблема и с Бан Ки Муновом посетом Косову. Генерални секретар УН Бан Ки Мун посетиће Србију у јулу, али и Косово. За Србију проблем уколико он посећује Косово као независну државу, каже Томсилав Николић.“Србија још увек размишља како да одговори на изазов посете Косову.

Сада треба цела Србија да стане и он мора да се изјасни да ли на Косову обилази само представнике УН или одлази на Косово као у независну државу“, рекао је Николић.Бан Ки Мун, како је објаснио, жели да иде на Косово, а Косово, како је прецизирао, није чланица УН.

„Ми ћемо око тога морати да имамо јединствен став и да радимо на решавању тог проблема. Проблем је велики, али Србија ће га решити“, рекао је Николић и додао да Бан Ки Мун мора да се изјасни да ли посећује независну државу.

С. Суботичанин