Прочитај ми чланак

Амбасадор Турске помирио Санџаклије

0

Оно што пре неколико година, док се Турска активно бавила помирењем Бошњака у Санџаку и уједињењем подељене исламске заједнице Србије, није пошло за руком најпре Ахмету Даватоглуу, а потом и Реџепу Тајипу Ердогану, успело је прексиноћ амбасадору Турске у Београду Мехмеду Кемалу Бозају. На вечери после целодневног поста који су у мотелу Рас на Пазаришту организовали турска Халк банка и Амбасада Турске у Београду, Бозај је успео да за истим столом окупи готово све досадашње љуте противнике на овдашњој политичкој и верској сцени.

587072_061304c2_f

Осим градоначелника Нихата Бишевца, главног Љајићевог човека у Новом Пазару, за истим столом седели су посланик БДЗ-а и доскорашњи муфтија Муамер Зукорлић, други посланик ове странке Јахија Фехратовић, посланик СДА Енис Имамовић, посланик Албанаца из Прешевске долине Фатмир Хасани, председници општина Сјеница и Тутин, Хазбо Мујовић и Шемсудин Кучевић (обојица из СДА), и главни муфтија ИЗуС др Мевлуд Дудић.

Избор новог реиса Исламске заједнице Србије обавиће се до краја рамазана или одмах после Бајрама. Према незваничним информацијама, најозбиљнији кандидат за ову функцију је Сеад Насуфовић, дипломирани исламски теолог и професор на Исламском факултету. Он је један од оснивача Исламске заједнице Србије и дугогодишњи блиски сарадник Адема Зилкића.

Недостајали су представници Исламске заједнице Србије (ИЗС) који, како нам је рекао в. д. реиса Хасиб Суљевић, иако имају одличну сарадњу са Амбасадом Турске, из непознатих разлога нису били ни позвани.

Након одласка Зукорлића у политику и смене Зилкића са места реиса, односи међу Бошњацима у Санџаку нешто су релаксиранији, али тензије и даље постоје. Овакви сусрети, иако су изостали Љајић и Угљанин, добар су пут да се разлике превазиђу.