Прочитај ми чланак

АМБАСАДОР АЛЖИРА: Срби останите такви какви јеста кад уђете у ЕУ

0

281748_abdelkader-fonet_f

Амбасадор Алжира у Београду Абделкадер Месдуа најавио је да ће Алжир крајем године лансирати нови економски програм, вредан 265 милијарди долара, и позвао српска предузећа да се укључе у радове.

Програм за инвестиције и развој за 2015-2019 биће, према извештајима алжирских медија, усмерен првенствено на изградњу железнице, путева и водопривреду.

Амбасадор Месдуа је, у интервјуу Тањугу, нагласио да Алжир веома цени стручност српских компанија у много области, посебно када је реч о водним ресурсима, инфраструктури и побољсању услова зивота грађана.

Односи Србије и Алжира су, према његовим речима, у протеклих неколико година знатно напредовали у свим пољима: на политичком плану су одлични, после периода тешкоћа током транзиције у обема земљама, а на економском плану су знатно унапређени захваљујући мешовитој комисији, билатералним споразумима, размени сусрета на министарском нивоу и ангажовању српских предузећа у Алжиру.

Месдуа, који је и доајен групе афричких амбасадора у Србији, указао је и на снажну сарадњу Србије са Африком, пре свега у домену привреде, али и у другим доменима, попут образовања.

„Данас имате, на пример, алжирске и анголске кадрове који стичу образовање у српским образовним институцијама, а има и компанија које раде у многим афричким земљама, али мислим да треба да уложимо још више напора како би ти односи били на висини наших жеља“, рекао је он.

Месдуа је оценио и да је одлука Србије да обнови односе с несврстаним земљама била веома мудра, јер Покрет несврстаних је, према његовим речима, данас више него икада показао своју вредност на политичком плану као покрет који штити интересе својих чланица.

Амбасадор, који је на служби у Београду од 2008. године, оценио је да је Србија за то време знатно напредовала, променила се и наставља да се коренито мења.

„Многи Срби не виде увек тај напредак…, али Србија је данас сасвим другачија од оне коју сам затекао по доласку. Уверен сам да ће Србија остварити још напретка и у будућности“, рекао је он.

Говорећи о реформама у Србији, Месдуа је казао да су оне увек болне по становиштво, али нужне за напредак, и изразио уверење да ће оне у будућности допринети превазилажењу рецесије и привредном расту, што ће омогућити и бољи живот грађана.

Алжирски дипломата је приметио да су велики напори уложени и на плану правосуђа, заштите људских права и права мањина, регионалне сарадње и помирења с бившим југословенским републикама.

„Србија је на путу евроинтеграција, улаже знатне напоре да се прилагоди европским стандардима. Нико не може да каже да нема напора… али често ти напори наилазе на тешкоће на терену“, рекао је он, указујући на економске проблеме с којима се суочава Србија, али и остатак света.

„Увек се може замерити, као што то раде неки представници држава, да напредак није довољно брз, али има објективних проблема на терену који спречавају да Србија напредује брзином коју други очекују. Уверен сам да ће све те препреке бити постепено превазиђене.“

Месдуа је истакао да се остварени напредак може мерити и по томе како се развијала ситуација у односима Београда и Приштине у протекле две године.
„Алжир није признао Косово, али смо охрабрили Србију да почне дијалог како би било пронађено решење, јер сматрамо да решење постигнуто на добровољној бази између две стране може да допринесе и смирењу у региону“, рекао је он.

Сличан став о значају дијалога Алжир има и по питању ситуације у Малију и Либији, где постоје нестабилност и безбедносни проблеми, казао је Месдуа, указујући на опасност од тероризма и све већу мобилизацију међународне заједнице.

„Алжир, у својству земље суседа, пруза гостопримство свим заинтересованим странама у Малију, како би оне водиле инклузивни дијалог и нашле договорна ресења, прихвацена од свих“, рекао је он.

„Мапа пута преговора потписана је јула 2014. а друга фаза малијског дијалога отворена је 1. септембра у Алжиру …, а то предлажемо и Либији, такође, земљи суседу – отварање инклузивног дијалога у којем би учествовале све стране. Истовремено се енергично противимо било каквој страној интервенцији“, истакао је Месдуа.

Стране војне интервенције, према његовим речима, не решавају проблем, већ додатно компликују ситуацију на домаћем терену.

„Из тог разлога, ми се одлучно противимо страним интервенцијама и охрабрујемо отпочињање дијалога, као што смо учинили и с Београдом и Приштином“, нагласио је амбасадор Алжира.

Говорећи о личним утисцима о Србији, Месдуа је признао да по доласку у Београд није знао много о нашој земљи.

„Знао сам за Југославију, али првенствено по снажној подршци коју је пружала земљама попут Алжира у борби за ослобођење“, рекао је он.

„По доласку сам открио великодушан, гостољубив народ, који уме да се отвори ка странцима, насупрот свим предрасудама везаним за Србе – да не желе странце“.
Снагу и богатство Србије, према његовом мишљењу, чине вредности српског народа, које треба да буду сачуване.

„То је народ који жели да живи, уме да живи, воли да живи“, рекао је Месдуа и додао да је Србија прелепа земља и да има огроман потенцијал за туризам – бање, планине, скијалишта, фестивале…

„Само да се побољша инфраструктура, посебно путеви и смештајни капацитети, и уверен сам да ће Србија за неколико година бити драгуљ Балкана и земља која ће остварити огроман напредак.

„Али, желео бих и да Србија, када уђе у ЕУ, не изгуби оно што представља њену снагу – вредности њеног народа“, поручио је амбасадор Алжира. „Останите такви какви јесте.“

 

(Tanjug)