Прочитај ми чланак

АМБАСАДА САД: Косово прогласило независност

0

logo ambasada sadМосква запањена због Обаминих изјава да се Косово одвојило од Србије тек после референдума организованог у складу с међународним правом и у сарадњи са Уједињеним нацијама и суседима.

Косовски парламент је легално прогласио независност у оквиру легитимног демократског процеса под администрацијом Уједињених нација, пошто су биле исцрпљене све друге опције, саопштила је амбасада САД у Београду, после захтева „Политике” да разјасни говор председника САД Барака Обаме који је 26. марта у 40-минутном говору пред око 2.000 званица у Центру лепе уметности у Бриселу, изјавио да се Косово одвојило од Србије тек после референдума организованог у складу с међународним правом и у сарадњи са Уједињеним нацијама и суседима.

На питање „Политике” да ко је Обамину администрацију обавестио „да се Косово одвојило од Србије тек после референдума организованог у складу с међународним правом и у сарадњи са УН и суседима”, амбасада је одговорила: „Председник је говорио о јединственој ситуацији у вези с Косовом, у којој је независност стечена после вишегодишњих исцрпљујућих преговора и ангажовања, које је предводила међународна заједница”.

Амбасада САД истиче да је „резолуција 1244 Савета безбедности УН успоставила је специјални законски режим за Косово под администрацијом УН и омогућила политички процес за одређивање будућег статуса Косова, који је обухватао и могућност независности”.

„За разлику од Крима, на Косову је постојао легитимни демократски процес, под администрацијом УН, који је укључивао и слободно и правично гласање о конституисању репрезентативног косовског парламента, који је легално прогласио независност пошто су све друге опције биле исцрпљене”, пише у објашњењу достављеном нашем листу.

У међувремену су власти у Москви запањене због тврдњи америчког председника Барака Обаме да је одлука о проглашењу независности Косова и Метохије донета на референдуму, уз сагласност Уједињених нација и суседних земаља, пренео је Танјуг.

„Тврдње америчког председника не могу да изазову ништа осим запањености, с обзиром на то да на Косову није било референдума, нарочито не оног договореног с међународном заједницом”, навело је руско министарство спољних послова. „У сваком случају, можемо само да изјавимо да судбинске одлуке треба доносити на референдумима, као што је учињено на Криму, а не на своју руку.”

Једини референдум за независност Косова одржан је од 26. до 30. септембра 1991. године, у организацији Демократског савеза Косова Ибрахима Ругове. Том гласању су претходиле промене Устава Србије, којима су смањена права и овлашћења покрајина Војводина и Косово и Метохија, а које су окончане доношењем новог Устава 1990. године.

Српске власти су референдум прогласиле илегалним, али нису ометале његово одржавање, а исход гласања и проглашење независности које је тада уследило није признао нико у свету осим Албаније.

Косово је прогласило независност 17. фебруара 2008. године, пошто је парламент у Приштини усвојио Декларацију о независности.

(Политика)