Прочитај ми чланак

АМБАСАДА ИЗРЕАЛА СЕ ОПРАВДА СРБИЈИ: Хрватска је од нас купила авионе Ф-16

0

Израел изузетно цени пријатељство са Србијом и није дошло до промене израелске политике према Србији, саопштила је данас Амбасада Израела у Београду, након изјаве српског амбасадора у Израелу да је Србија разочарана учешћем израелских авиона у прослави „Олује“ у Книну.

У саопштењу израелске амбасаде се, као илустрација и доказ да Тел Авив није променио политику према Београду, наводи званична посета председника Израела Ривлина пре две недеље.

„Током посете, председник је био дубоко дирнут, указавши на снажне везе и пријатељство са Србијом. Председник је такође изразио јасан став када је реч о сећању на прошлост“, наглашава се у саопштењу Амбасаде Израела у Београду.

Амбасада наводи како је Хрватска купила авионе Ф16 од Израела, а њихово учешће је „у искључивој вези са овим купопродајним уговором“ и „нема никакве политичке елементе нити било какве везе са историјским односима између Србије и Хрватске“.

„У том смислу, чврсто пријатељство које постоји између Израела и Србије никада и ни на који начин неће бити угрожено“, наглашава се у саопштењу Амбасаде Израела у Београду.

Беогардски електронски медији објавили су раније данас изјаву српског амбасадор у Израелу тамошњим медијима да је „Србија дубоко разочарана“ учешћем израелских авиона и пилота у прослави годишњице „Олује“ и Дана победе који је Хрватска данас свечано обележила у Книну.

Амбсадаор Милутин Станојевић изајвио је за лист „Тајмс оф Израел“ да израелско учешће у прослави „Олује“ „није пријатељски гест према Србији“.

ЛОВАЦ НА НАЦИСТЕ ЕФРАИМ ЗУРОФ

Директор Центра канцеларије „Симон Визентал“ у Јерусалиму и ловац на нацисте, Ефраим Зуроф, критиковао је учешће израелских борбених авиона у обележавању операције Олуја у Хрватској.

– Врло сам узнемирен што ће борбени авиони израелских ваздухопловних снага учествовати у обележавању операције Олуја током које је Хрватска протерала 250.000 Срба из њихових домова у Хрватској. До данас ниједна страна земља није никада учествовала – написао је он на Твитеру.

Током обелезавања Олује у Книну организован је и прелет борбених авиона међу којима су била и два израелска типа Ф16.