• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • АЛЕКСАНДАР ШЕШЕЉ ЗА СРБИН.ИНФО: Наводи медија нетачни, мој отац долази у среду
Прочитај ми чланак

АЛЕКСАНДАР ШЕШЕЉ ЗА СРБИН.ИНФО: Наводи медија нетачни, мој отац долази у среду

0

vojislav-seselj-oslobadjanje-38241
Александар Шешељ, син Војислава Шешеља  је потврдио наводе функционера СРС Миљана Дамјановића, који су дати нашем порталу, по којима вођа радикала у Београд стиже у среду у 13:00, а не како је известио београдски лист Блиц у уторак поподне.

Наиме, Блиц је вечерас објавио кратак интервју са Александром Шешељем у којем је наведено да његов отац стиже у Београд у уторак у 13:00. Међутим информација је погрешно наведена – то је за редакцију Србин.инфо рекао Александар Шешељ.

Aleksandar seselj za blicd

Данас током дана редакција Србин.инфо контактирала је и фунционера СРС, Миљана Дамјановића, који је навео да је Шешељ  контактиран од стране органа Хашког трибунала и да су му они саопштили да ће кренути за Београд тек у среду.

А што се тиче изјаве Председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајића, да су доктори тражили још један додатни дан и да се лидер СРС са тиме сложио, то је нова лаж владе Србије, која по сваку цену жели да одложи долазак нашег председника странке, за „Србин инфо“ ексклузивно том приликом открио Миљан Дамјановић и додао:

„Чули смо се данас са Шешељем и он се и даље налази у затвору. Да је до њега, он би већ сада био у Београду. Обавештен је да ће до вечерас сазнати којим авионом у среду стиже у Србију.

Разлог недоласка нашег председника је јасан – најпре Вучић мора по директивама Брисела да буде снисходљиви домаћин албанском премијеру Едију Рами, коме мора да испуни сваку жељу. Када Рама напусти Србију Воји ће тек тада дозволити да дође у Београд, јер Влади Србије су пречи интереси албанског премијера и захтеви Албанаца у Србији, него заштита права својих грађана.

По питању осталих ствари није консултован, нити има информације на који начин ће бити организован његов долазак на београдски аердром. Ми још не знамо да ли ће режим Александра Вучића забранити организовани дочек Шешеља на Аеродрому Никола Тесла.

Ми смо научили да од ове власти свашта очекујемо, па нас не би чудило да Вучић одлући да само полиција сме да буде присутна када Воја Шешељ слети у Београд”, напоменуо је Дамјановић.

Шешељ је и даље у затвору због албанског премијера Раме

Повратак Војислава Шешеља у Србију се заправо одлаже због посете албанског премијера Едија Раме Беораду! Ово за „Србин инфо“ ексклузивно открива Миљан Дамјановић, функционер Српске радикалне странке:

– Чули смо се данас са Шешељем и он се и даље налази у затвору. Рекао нам је да га нико није контактирао, да га нико није обавестио да треба да намести пејсмекер пре пута, нити да је неопходно да се преведе са енглеског на српски његова медицинска документација. Чуди се зашто би то  био проблем, с обзиром на то да и у Београду српски лекари знају енглески и латински. Иначе, Војислав Шешељ се осећа добро и једва чека да се врати у Србију – каже Дамјановић.

Шешељ сматра да су све приче, које објављују српски медији, у вези његовог одлагања пута за Србију последица директних утицаја српских власти на највеће медије и да ти медији, под директним утицајем власти, пуштају разне неистине у вези његовог повратка.

– И Шешељ и ми и СРС сматрамо да је одлагање његовог доласка у Београд повезано са доласком албанског премијера Едија Раме у Београд. Из полицијских кругова су контактирани наши функционери , при чему нам је назначено да ће полиција, уколико буду организовани митинзи радикала док је ту албански премијер, спречити сва наша окупљања – наглашава функционер СРС.

– Јасно је да се Вучић боји Шешељевог повратка и било каквог митинга Срба док је ту албански премијер Рама. Када Еди Рама буде напустио Београд тада ће се дозволити и да наш председник слети у Београд.

Дамјановић напомиње још једну необичну чињеницу:

– Јавили су нам се новинари Б92 као и неке наше присталице са истом причом – у петак увече, на аеродрому Београд, приликом дочека Војислава Шешеља, било је забрањено сликати присталице радикала свима осим новинарима Блица и Курира. СРС се пита ко је и због чега тако нешто наредио српској полицији да уради.

(Србин.инфо)

ШЕШЕЉ ИМАО МЕДИЦИНСКУ ИНТЕРВЕНЦИЈУ – пејсмекер одложио пут за Србију

Како јављају вечерње новости повратак лидера радикала у Србију на неколико дана одложила мања медицинска интервенција. Председник СРС има уграђен посебан пејсмејкер који мора да се подеси пре поласка.

Долазак Војислава Шешеља на привремену слободу у Србију одложен је до почетка недеље због мање медицинске интервенције којој мора да буде подвргнут пре пута. Лекари у Холандији морају да подесе пејсмејкер који је пре две и по године уграђен вођи радикала.

Како објашњава Милован Бојић, члан лекарског тима који је обишао Шешеља у Хагу, лидер радикала има кардиовертер дефибрилатор, посебну врсту пејсмејкера који се пре одласка из Холандије мора подесити.

– Реч је о уређају који је програмиран тако да, у случају да дође до застоја у раду срца, пошаље импулс и поново га покрене – објашњава Бојић.

– Тај уређај функционише преко даљинске везе са одашиљачем који се налази на клиници у Лајдену, која је у близини Хага. Шешељ је зато морао да, пре него што напусти Холандију, оде на клинику где ће бити урађена неопходна техничка подешавања како би његов пејсмејкер могао да се повеже са клиником у Београду. По доласку у Београд још једном ће морати у болницу да би се та процедура комплетирала. Реч је о техничкој ствари која се рутински обавља и не би требало да буде никаквих проблема.

Бојић подсећа да је баш тај пејсмејкер Шешељу спасао живот пре две и по године.

Први човек радикала није се у суботу јављао породици и правним саветницима, јер по правилима Хашког трибунала може да телефонира само радним данима.

– Последњи пут смо се чули у петак увече. Рекао нам је да ће се, ако не дође за викенд, јавити у понедељак – прича нам правни саветник Зоран Красић.

– Он је раздужио све са притвором, спаковао се и рекли су му да чека полазак. Из безбедносних разлога ништа се не говори, чак ни њему.

Прослава у Београду непосредно после вести о пуштању Војислава Шешеља из притвора Међународног кривчног суда за ратне злочине у Хагу. Говори заменик председника Српске радикалне странке, Немања Шаровић.

ШЕШЕЉ ДОЛАЗИ тек кад му преведу медицинску документацију на српски

Како Србин.инфо сазнаје из добро обавештених извора, Војислав Шешељ данас неће допутовати у Београд. Разлог одлагања повратка у српску престоницу још није познат. У Српској радикалној стрнаци очекују да ће њихов лидер доћи до понедељка ујутру.

– Још ништа немам, никакву вест када ће Воја стићи – рекла је за Новости у петак касно поподне Јадранка Шешељ, супруга лидера СРС.

– У свему што се дешава, полако ми нестаје и снаге и воље да било шта више кажем новинарима, закључила је помало потиштена Јадранка Шешељ.

Лидер СРС Војислав Шешељ стиже у уторак или среду у Србију и моћи ће да се креће без ограничења и да комуницира са јавношћу.

Једини захтев који је Трибунал поставио Србији је да му по уласку у земљу не изда нови пасош. Како „Блиц“ сазнаје, његов повратак ће потрајати још неколико дана јер треба превести сву медицинску документацију како би лечење несметано могао да настави у Србији.

Како „Блиц“ сазнаје, Шешељ није имао ништа против оваквог развоја догађаја. Такође, како сазнајемо, он неће имати полицијско обезбеђење нити у Холандији нити када стигне у Србију.

– Шешељ чека да се испуне технички услови око трансфера до аеродрома. То је посао холандских власти, и они то треба да обезбеде – каже за „Блиц“ потпредседник СРС Немања Шаровић.

Он каже да је Шешељ у доброј менталној форми, да нормално може да се креће и говори, и да ће се то видети на митингу који ова странка планира да одржи у центру Београда 15. новембра.

– Шешељ у Србију долази као да је слободан човек. Од њега није тражено нити да се обавеже према Влади Србије, нити да се изјасни пред Хашким трибуналом у вези с било чим – каже Шаровић истакавши да ће га радикали најпре дочекати, и да после тога крећу у борбу против актуелног режима. Вјерица Радета, која је јуче била у централи СРС, каже да је Јадранка Шешељ и радосна, али и забринута због Војиног здравственог стања.

Одложен долазак Шешеља

Шешељ је требало да се укрца на вечерашњи лет, стигао је на амстердамски аеродром, али се од тога у последњи тренутак одустало“, рекла је за „Блиц“ једна од стјуардеса на лету Аирбуса А319 који је тачно у поноћ слетео на аеродром „Никола Тесла“.

Присталице и симпатизери Војислава Шешеља и Српске радикалне странке, који су од 23 сата чекали вођу радикала, полако се разилазе са београдског аеродрома.

Путници са лета из Амстердама, видно збуњени ненаданим „дочеком“ који им је припремио окупљени народ  потврдиле су присутнима да лидер радикала није био у авиону.

После сат и по чекања, са аеродрома се разилазе и присталице Воје Шешеља и новинарске екипе.

534137_aerodrom-vojislav-seselj-11071114ras-foto-milos-peric_ff
Народ чека Шешеља на аеродрому

Авион из Амстердама, у којем се, како верују  присталице и симпатизери Војислава Шешеља и Српске радикалне странке, налази Војислав Шешељ, и даље није слетео на београдски аеродром. Полиција на аеродрому забрањује сликање и снимање, а на аеродром је мало после поноћи стигла и интервентна јединица.

Присталице Воје Шешеља и Српске радикалне странке скупљали су се испред улаза на долазни терминал аеродрома „Никола Тесла“ још око 23 сата. Они имају српска национална и страначка обележја и, како тврде, чекају долазак Војислава Шешеља.

 Како јавља репортер „Блица“ са лица места, народ са беџевима и мајицама са ликом лидера СРС и заставама чека испред улаза на аеродром. Они чекају лидера срећни што напокон Војислав Шешељ стиже у Србију.

Такође, међу окупљенима нема челника ове странке, као ни Шешељеве супруге нити сина.

– Немамо проверене информације да Шешељ долази вечерас али, с обзиром да је раздужио ћелију у Хагу, верујемо да ће стићи – рекао је за „Блиц“ један од окупљених присталица Војислава Шешеља.

Присталице даље пристижу на аеродом. Они се надају да је њихов лидер у авиону из Амстердама, који би на београдски аеродром требало да слети у 23.50 сати.

Припадници полиције, њих свега пет-шест, не покушавају да их склоне са простора испред улаза, али забрањују сликање фото-репортерима. Поред окупљених је пре пар минута прошао и војни џип, а и концентрација полиције на улазу се повећава.

Авион из Амстердама касни око 20 минута, и по подацима са сајта аеродомра требало би да слети после поноћи.

pristalice-srs-na-aerodromu-foto-damir-dervisagic-1415400011-587991

Фото: Дамир Дервишагић/Курир

ШЕШЕЉ СЕ ПОЗДРАВИО СА ЧУВАРИМА

Како Србин.инфо сазнаје Војислав Шешељ је раздужио своје личне ствари и поздравио се са чуварима, те се упутио  ка аеродрому.

Када ће полетети за Србију, ни сам Шешељ не зна. Очекује се његов долазак најкасније сутра ујутру.

У складу са праксом Хашког трибунала, овај суд из безбедносних разлога потврђује када је оптужени привремено пуштен на слободу, тек када он напусти Холандију.

Иста пракса биће примењена у случају Војислава Шешеља. Са њим, за сада, контакт одржавају партијске колеге.

ВУЧИЋ ОМОГУЋИО ДОЛАЗАК ШЕШЕЉА? Како је Воја безусловно пуштен, први у историји Трибунала

Убрзо након што је објављена одлука Хага да одобри привремено пуштање Војислава Шешеља на слободу, појавиле су се информације да је могуће да је он начинио нагодбу са Хашким трибуналом.

„Безусловно“ ослобађање уз унапред познат став оптуженог да ће поштовати правила пуштање није досад забележана у пракси Трибунала.

Шешељев син Александар је рекао за „Блиц“ да процедура око пуштања на привремену слободу обично траје неколико дана, али да га не би чудило да се то у овом случају заврши веома брзо и да његов отац већ данас допутује у Београд.

– Војислав Шешељ ће једино бити обавезан да присуствује изрицању пресуде, када и ако до тога дође. Једино ограничење је да неће моћи да добије пасош, јер је трибунал тражио од Владе Србије да му га не изда – рекао је Александар Шешељ.

Он је додао да је Шешељу речено да чак не мора ни писано да се обавезује Влади Србије, што је она од њега тражила.

„Ускоро у Србији“

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ по одлуци Хашког трибунала биће пуштен на привремену слободу без услова и доћи ће ускоро у Србију, рекли су функционери те странке.

Функционер СРС Зоран Красић рекао је да је „питање дана кад ће Шешељ бити у Београду“, наводећи да не може да прецизира, због процедура Хашког трибунала, да ли ће то бити сутра или наредних дана.

„Он (Шешељ) је добио налог да се због лошег здравственог стања пушта на привремену слободу“, рекао је Красић, објаснивши да од процедура влада Холандије и Србије зависи када ће лидер радикала бити у Београду.

Заменик председника СРС Немања Шаровић рекао је Тањугу да ће Шешељ бити пуштен на привремену слободу без икаквих услова, односно да од њега није тражено да прихвати гаранције Владе Србије, ни било какво додатно обавезивање према претресном већу Хашког трибунала.

„У одлуци су навели да су уверени да Шешељ неће утицати на сведоке ни на интегритет поступка и да ће се по позиву суда појавити на изрицању пресуде, ако икад буде написана“, рекао је Ссаровић и истакао да то значи безусловно пуштање на слободу.

Он је навео да се за сад не зна кад би Шешељ могао да буде на слободи, истакавши да ће то бити у наредним данима, и додао да ће СРС по Шешељевом повратку организовати велики скуп на којем ће грађани Србије моћи да га дочекају.

seselj vojvoda ult
Безусловно, али неће добити пасош

Влада Србија је дала гаранцију Хашком трибуналу, којим је омогућено пуштање Шешеља на слободу, и то без услова. Једно од ограничења јесте да лидер радикала неће добити назад свој пасош.

Оптужница

Шешељ је провео 11,5 година у Хашком трибунали, а оптужен је за бројне ратне злочине. Оптужница je подигнута 14. фебруара 2003., а у притвор Међународног суда је пребачен 24. фебруара исте године.

 Портпаролка бивше хашке тужитељке Карле дел Понте, Флоренс Артман рекла је да је било очекивано да Судско веће привремено ослободи Војислава Шешеља.

Она је нагласила да је ситуација са неизрицањем пресуде Шешељу још један фијаско у раду Трибунала који мора коначно да дâ одговоре.

„Ако судија није у стању, пошто је видео и слушао оптужбе, изрећи осуђујућу пресуду, зашто онда некога држи, требало га је пре четири године пустити на слободу.

На основу чега држите у притвору некога, без обзира шта ја мислим о Шешељу и што знам шта је радио, јер сам као новинарка била сведок тога, без обзира на све, не може бити толике године у затвору без да се зна хоће ли бити осуђен или не“, објашњава Артман.

Покушај дестаблизације владе

 Министар Александар Вулин каже да је премијер Александар Вучић омогућио да Војислав Шешељ дође у Србију, али и да га Хаг пушта због „дестабилизације земље“.

Вулин оценио је да је пуштање на слободу лидера радикала Војислава Шешеља политичка порука Хашког трибинала и покушај дестабилизације Србије.

„Драгао ми је да се сваки држављанин пусти и влада је дала гаранције без условљавања, без питања, без калкулисања да ли је ово прави тренутак, али мене брине политичка порука Хашког трибнула, који се понаша као политички суд“, рекао је Вулин за Пинк.

Према његовим речима, пуштање Шешеља на слободу је покушај дестабилизације Владе Србије и покушај застрашивања њеног председника Александра Вучића.

„Хаг је послужио овај пут и све је ово много веће од пуштања Шешеља, ово је одговор Вучићу – хоћес Путина (Владимира) у Београду, хоћеш да имаш Параду, а ниси пристао да га држимо још десет година у затвору, мораш да напустиш политику односа и Русија и ЕУ“, казао је Вулин.

Процедура доласка

Трибунал из безбедносних разлога увек објављује када је неко пуштен на привремену слободу тек када напусти Холандију, а тако ће бити и у Шешељевом случају.

Додао је да је Запад и раније уцењивао премијера да уколико не напусти политику „и ЕУ и Русија“ да ће да дестабилизује Србију и поручио је да Вучића не траба плашити, јер он неће променити своју политику.

„Не може да се дестаблизује земља, када имате чрврсту владу и државу која функционише“, поручио је Вулин.

Према његовим речима, није случајно да је лидер радикала пуштен на слободу три дана пошто је посланик те странке дао подршку за реконструкцију Владе Војводине чији је премијер Бојан Пајтић. „Не иде то једно с другим“, оценио је Вулин.

Министар је потом истакао да су и дрон на утакмици Србија-Албанија послале стране службе у циљу дестаблизације државе.

„Мислите да је дрон случајно дошао, да су то направили навијачи, то су радиле стране службе и оне су хтеле да изазову дестабилизацију, сада је реду посета албанског премијера којој се нико неће обрадовати“, рекао је Вулин.

Он је нагласио да је све што је изговорио његово лично мишљење, да о томе није разговарао с премијером, али да је осећао да „Србија мора да чује да постоје моћне државе и људи који не желе стабилну Србију“.

(Блиц, Танјуг, Србин.инфо)