Прочитај ми чланак

АЛБАНСКА ПРОВОКАЦИЈА: Венци шиптарским терористима у Прешеву

0

preševo spomenik teroristima 40x512
У центру Прешева, на месту где је био постављен споменик шиптарским терористима (припадницима ОВПБМ) постављен је венац са црвеном траком као знак одавања почасти борцима ОВПБМ.

Како јавља дописник Б92, данас су у Прешеву на месту с ког су припадници Жандармерије почетком 2013. године уклонили споменик, поређане и саксије са цвећем.

Полагање венаца и цвећа на месту где је стајао споменик борцима Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе догодило се на дан када је у Србију дошао премијер Албаније Еди Рама, који би у уторак требало да посети Прешево.

Данас је албански премијер у друштву српског премијера,  на заједничкој конференцији за штампи, изјавио да  је “Прешево мост и да је независност Косова неумитна реалност” и притом додао:

“О Косову имамо различите ставове, али реалност је једна и неупитна, како регионална, тако и Европска и мора се поштовати. Признање Косова од стране европских држава има велику важност”.

Како преносе албански медији, он је и рекао да Албанија са задовољством “дочекује сваку нову перцепцију реалности од стране Србије” и нагласио:

“Независност Косова је начинило Балкан сигурнијим. Ми ценимо и промовишемо дијалог Србије и Албаније и тај дијалог видимо као успех Европе. Имамо добру вољу за искрену сарадњу и наше искрено уверење је да наша деца не треба да испаштају због прошлости”, закључио је био Рама, а преносе “Балкан-веб” и “Телеграфи”.

Подсетимо, на тргу испред седишта локалне самоуправе Прешева крајем 2012. године постављен је споменик са исписаних 27 имена погинулих припадника тзв. Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе.

Изградњу споменика су организовали ветерани ОВПБМ, а 20. јануара 2013. око 200 припадника Жандармерије стигло је на трг, а потом је багер „Блок градње“, који је везао ужадима споменик и подигао га из лежишта, уз помоћ још једног багера, пребацио споменик у камион, који га је одвезао.

(Б92)