Прочитај ми чланак

„Албанијан пост“: Нови план Квинте и ЕУ за деескалацију ситуације на северу КиМ

0

Земље Квинте и ЕУ представиле план у осам тачака

Земље Квинте и Европске уније саставиле су план у осам тачака са циљем смиривања ситуације на северу Косова и Метохије где су приштинске власти послале специјалце и полицију како би увели албанске градоначелнике, које Срби не признају, у институције.

Међународна заједница на челу са САД први пут је окривила Аљбина Куртија за хаос на северу, а земље Квинте и Европске уније саставиле су план деескалације.

Како преноси „Албанијан пост“, у првој тачки плана потребно је хитно испунити Основни споразум између Београда и Приштине, потписан у Охриду, посебно у тачкама 1, 3, 7 и 9.

Члан 1. захтева од страна да развију нормалне односе. Члан 3. да се сви спорови решавају мирним путем. Члан 7, који се бави стварањем самоуправних општина са српском већином на Косову, као и члан 9, где се обе стране и донатори обавезују да ће креирати финансијске пакете за економски развој.

Друга тачка предвиђа повлачење специјалних снага Приштине са севера, али и Војске Србије са северне административне линије.

У трећој тачки пише да је безбедност на територији северних општина поверена тзв. косовској полицији, уз помоћ Кфора и Еулекса.

Четврта тачка предвиђа прекид свих протеста и повратак нормалног живота у земљи. Општински службеници морају да се врате на своја радна места и обављају своју дужност у близини објеката у складу са законском одредбом.

У јулу 2023. градоначелници општина поднеће оставке, а председница приштинских власти Вјоса Османи расписаће нове изборе, наводи „Албанијан пост“ који је имао увид у план ЕУ/Квинте.

Шеста тачка предвиђа одржавање ових избора крајем августа или почетком септембра 2023. године.

Такође се у тачки седам захтева да тачке 3, 4, 5 и 6 основног споразума постигну значајан напредак, применом члана 1 споразума.

Средином новембра, као што је описано у 8. и последњој тачки, ефективно се примењују чланови 1, 2, 3, 4 и 9 споразума.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ истакао је да су три главна аспекта плана нови избори, учешће косовских Срба на њима и наставак рада на формирању Заједнице српских општина.

У супротном, Београд и Приштина ће трпети „веома озбиљне“ последице у односима са ЕУ, додао је он.

Борељ је о томе обавестио Османи и председника Србије Александра Вучића, који су одржали трилатерални састанак у трајању од 10 минута, уз присуство председника Француске Емануела Макрона и немачког премијера Олафа Шолца.