Прочитај ми чланак

Албанија пристала да прими хиљаде миграната, а с њом имамо Отворени Балкан!

0

Албанија је данас пристала да буде привремено склониште за хиљаде миграната док они, након приспећа на обалу Италије, чекају одлуку о томе да ли ће им азил бити одобрен или неће.

Тиме је Албанија, прекоморски сусед Италије, омогућила тој земљи мало олакшања у управљању сталним приливом миграната из Африке. ;Ова иницијатива је обзнањења након састанка италијанске премијерке Ђорђе Мелони и албанског премијера Едија Раме.

Италија ће, на основу споразума, финансирати изградњу два центра у Албанији који ће моћи да приме до 3.000 миграната одједном.

Жене и деца нису обухваћене планом.

Ако Италија не усвоји мигрантов захтев за давање азила, Албанија ће га депортовати.

Према речима Ђорђе Мелони, Албанија ће екстерно обезбеђивати оба центра, који ће бити под италијанског јурисдикцијом.

Мелони је рекла да ако захтеви за азил буду брзо разматрани, до 36.000 миграната годишње би пролазило кроз ту процедуру – али са територије Албаније, што би растеретило претрпане центре у Италији.

Стотине хиљада миграната је током претходних године дошло до Италије, након ризичног путовања преко Средоземног мора из правца Либије, Туниса, Турске и других земаља. ;

Италија је до сада углавном узалудно тражила подршку других чланица Европске уније да се избори са оволиким приливом миграната, а данас се окренула Албанији, која жели да се учлани у Унију.