Прочитај ми чланак

Албанци са југа Србије: Хоћемо већа права!

0

albanci-

Лидери албанских политичких партија са југа Србије одлучили да прекину разговоре о седам тачака са Владом у Београду о питањима образовања, здравства, економије и правосуђа, рекао за РТС посланик Риза Халими. На седници Скупштине Србије није усвојен ниједан амандман из правосуђа који сам предложио, каже Халими.

Председник Партије за демократско деловање Риза Халими рекао је за РТС да су сви лидери албанских политичких партија из Бујановца, Прешева и Медвеђе одлучили да прекину разговоре о седам тачака са Владом Србије које се односе о образовање, здравство, економију и правосуђе. 

Халими, који је и посланик у републичком парламенту, каже да на седници Скупштине Србије на којој се расправљало о новим мерама у правосуђу није усвојен ни један његов амандман.

Он је амандманима предложио да се у Прешеву отворе Основни суд и Тужилаштво, а у Бујановцу Прекршајни суд и Тужилаштво. 

Министар правде Никола Селаковић рекао је тада да на југу Србије има 1.100 Албанаца, што је како каже Халими, неистина. Халими тврди да их има 40.000.

Не бежимо од тога да се изврши попис становништва, али у том случају да се попишу и расељени са Косова и Метохије, каже Халими. 

Халими је оценио да је то дискриминаторни приступ према Албанцима и да се неће разговарати док се тај приступ не промени и поручио да су они први за разговор. 

(РТС)