Прочитај ми чланак

АЛБАНЦИ СА ЈУГА ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ траже права као Срби на КиМ

0

Скупштина албанских одборника из Бујановца, Прешева и Медвеђе усвојила је "Политичку декларацију", којом траже од Приштине и Београда и они буду укључени у дијалог о нормализацији односа

Скупштина албанских одборника, три општине југа централне Србије, усвојила је данас „Политичку декларацију“, којом тражи од привремених косовских институција и власти у Београду да у дијалог о нормализацији односа буде укључен и, како кажу, политички статус Албанаца из Бујановца, Прешева и Медвеђе, територије коју они називају „Прешевска долина“.

© AP Photo/ Visar Kryeziu

То решење они виде применом, како кажу, принципа реципроцитета са правима Срба на северу „Републике Косова“, стоји, између осталог, у том документу.

Они сматрају да без решавања права Албанаца у „Прешевској долини“ не може, како кажу, бити стварне нормализације односа Београда и Приштине.

Траже и да их у бриселском дијалогу заступа председник привремених косовских институција Хашим Тачи, наводи се у декларацији која је подељена медијима након скупштине албанских одборника у Бујановцу.

Они заправо траже да руководство привремених косовских институција, Тачи, чији легитимитет у дијалогу оспорава косовска опозиција, и Рамуш Харадинај, буду заступници њихових интереса у Бриселу, који би им, како сматрају, обезбедили исто „оно што Србија тражи за српску мањину на Косову и Метохији“.

Албанци југа централне Србије тврде да су мањина која је у Србији највише дискримисана и да су наводно „жртва“ неслагања Београда и Приштине.

Судећи према ранијим изјавама албанских одборника, захтев да им се обезбеде пођеднака права која имају Срби на северу Косова, Албанци тзв. „Прешевске долине“ очекују да буду укључени на високе позиције у Влади Србије.

Тако је на данашњој скупштину усвојен и закључак којим они траже „пуну реализацију колективних права Албанаца у складу са, како наводе, највишим стандарима предвиђеним међународним документима УН, ЕУ и Савета Европе и „добром праксом Оландских острва, Јужог Тирола и Косова“.

Такође траже и суштинско повећање континуираног мониторинга од међународне заједнице ради, како наводе, реалне процене положаја Албанаца „Прешевске долине“.