Прочитај ми чланак

АЛБАНЦИ ПРАВЕ ВОЈСКУ И ПРЕТЕ: Срби, направићемо суџуке од вас!

0

Сваки договор који су могли да погазе - погазили су, а у истом дану када су одлучили да уз дозволу САД формирају војску такозване републике Косово, посланик партије НИСМА (председник Фатмир Љимај, главни преговарач Приштине за дијалог у Бриселу) открио је шта ће бити примарни задатак оружаних сила Приштине.

 Ви сте убили нас 14.000, ми смо убили вас 1.400, нисмо могли више, али бисмо од вас направили суџук – запретио је Миљаим Зека.

Недавни нереди на Косову поводом посете Александра Вучића (Фото: Јутјуб)

Игор Симић, потпредседник Српске листе, је прокоментарисао најновију претњу:

– Што се тиче те скандалозне изјаве, како остати прибран и одговорити на културан начин на тако нешто. Ово је само још једна порука како је тежак живот Срба на КиМ. Кад албански представници унутар институција поручују да ће од Срба да направе суџук, онда стављају јасно до знања да формирањем такозване косовске војске желе да направе машину за прављења суџука. Највише забрињава ћутање међународне заједнице, и на противправни покушај формирања војске и на овакве шовинистичке изјаве представника косовских Албанаца.

Шта подразумева војска Косова!?

Иако ни по једном међународном споразуму Приштина не би смела да формира своје оружане снаге, она је то учинила, заобилазећи сопствени устав. Будућа војска Косова требало би да броји 5.000 припадника активног састава, као и 3.000 у резерви, а за тешко наоружање, борбена возила, хеликоптере и тенкове Приштина би се ослањала на донације. Закони предвиђају да до трансформације у војску дође у периоду од десет година, и она би покривала целу територију Косова. Војска ће имати четири категорије припадника, односно активни и резервни састав, регруте и ветеране (припадници ОВК), али и резервно особље, кадете, регруте и цивилно особље.

Аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да би суд за злочине ОВК морао да се позабави изјавом албанског посланика.

– И са српске стране је било злочина, али смо ми процесуирали, а господин сада директно признаје да је уплетен у убиство 1.400 Срба, мада је та бројка далеко већа. Ово је порука међународној заједници да мора да казни злочинце из редова ОВК, иначе ће остварити своје претње и наставити са убијањем.

ПОПОВИЋ: Без Русије нема спаса Србији

Министар у Влади Србије и председник Српске народне партије Ненад Поповић сматра да Београд треба да прекине све даље преговоре са Приштином уколико она не одустане од процеса формирања војске.

Поповић је навео да након последњих одлука косовске скупштине о формирању тзв. војске Србија треба да захтева од „западних спонзора лажне државе Косово – да натерају своје штићенике да хитно ставе ван снаге такву одлуку, јер ће у супротном Србија прекинути све даље преговоре са сепаратистима на Косову“, саопштено је из СНП.

Према речима Поповића, ова одлука је „последњи ексер у сандук“ Бриселских споразума који се воде под окриљем Европске уније. „После оваквих корака Приштине, Србија треба да преиспита даље спровођење договора који су донети у оквиру Бриселских споразума, јер је сада јасно да су ти договори ништавни пред силом терориста из Приштине и њихових западних заштитника“, указује Поповић.

Он сматра да Србија као одговорна држава мора јасно да стави до знања свима да неће допустити даља понижења и да ће предузети све мере да заштити своје државне и националне интересе.

„Јасно је да Србија у овом тренутку мора још снажније и чвршће да сарађује са нашим савезником Русијом по питању Косова, како би се у наредном периоду спречило укидање УНМИК и формирање такозване Војске Косова, као и да би се обезбедило поштовање Резолуције 1244 и сачувала безбедност Срба у јужној српској покрајини“, истакао је Поповић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!