Прочитај ми чланак

„Албанци покушавају да на чудан начин узму Србији електромрежу Косова“

0

aleksandar vucic

– Ми ћемо брзо, можда и брже него што многи очекују, имати прилику да отворимо поглавља. Али ако Приштина, с друге стране, мисли да је то начин да нас притисну, да нам понуде решења која су немогућа, или апсолутно немогућа за наш народ на Косову и Метохији, ми то нећемо да прихватимо – рекао је Вучић новинарима после Европског форума Вахау у Аустрији.

Он је рекао да су четири тачке у дијалогу са Приштином спорне – Заједница српских општина, телекомуникације, енергетика и мост на Ибру.

Премијер је истакао да је ЗСО најважније питање, наводећи да су Албанци тражили да ЗСО буде невладина организација у складу са њиховим законом, што Београд неће и не може да прихвати.

– Ми не тражимо да то буде не знам какав статус територијалне аутономије у оквиру аутономије, али тражимо нешто што ће моћи да представља значајно стециште права за Србе на КиМ, а то не може буде невладина организација. То је најважније питање -рекао је Вучић.

Према његовим речима, Београд по питању моста на Ибру тражи решење које ће гарантовати безбедност Срба у северном делу Косовске Митровице.

У области енергетике, Албанци покушавају да „на чудан начин“ комплетан далаководни систем и систем електромрежа Србије узму у сопствено власништво, рекао је Вуцич и додао да ће то бити тешки преговори, а да су две стране мало ближе по питању телекомуникација.

-То је сет проблема, ништа од тога није једноставно, али борићемо се – рекао је Вучић.

Упитан да ли је предстојећа рунда дијалога у Бриселу најтежа до сад, Вучић је рекао да разговори тамо никад нису лаки, али да је изабран да доноси тешке одлуке и да ће у складу са тим и да обавља свој посао.

-Ми ћемо дати све од себе, а да је тамо икад било лако – није – рекао је Вучић.

Вучић је, осврћући се на свој говор на панелу у којем је рекао да поједине земље Београд уцењују Косовом, рекао да тиме није мислио да се одлаже отварање поглавља, него да је говорио о расположењу у Србији.

– Био сам отворен и искрен и говорио оно што говоре људи у нашој земљи, што неретко и ја помислим… Није то нека велика тајна за њих, мислим да треба да знају истину, као што сам говорио и да мислим да је Гаврило Принцип био јунак, и да треба да одржимо добре односе са Русијом -рекао је Вучић.

(Танјуг)