Прочитај ми чланак

АЛАРМАНТНО Вучић намерно пропушта седницу УН: Као да дајемо зелено светло Косову!

0

Док робови у Србији разглабају о томе шта је Милорад Додик рекао о породици Ђоковић и да ли ће Зорана НАТО Михајловић нешто да "скреше" Вучићу у усне, пардон у брк, у Њујорку се данас одржава седница Савета безбедности УН, али то није тема ни за "медије", ни за већину политичара у Србији.

А управо је ово била идеална прилика да држава Србија (када би заиста и постојала) стане у одбрану Космета и српског народа на КиМ после нелегалних и насилничких „избора“ у режији Албанаца и њихових глобалистичких покровитеља.

foto: printscreen/Pink

Наравно, Александар Вучић тамо неће отићи и неће повући ни један потез који би заиста допринео одбрани државе. А може много тога да уради. На ово су указивали Вук Јеремић, Мирослав Паровић и Бошко Обрадовић.

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да још није касно да председник Србије Александар Вучић седне у авион и оде у Њујорк на седницу Савета безбедности и јасно каже да се Србија противи чланству Косова у УН и позове Русију и Кину да уложе вето ако то питање икада дође на дневни ред.

Како је рекао, „није довољно оно што ће тамо рећи министар спољних послова Ивица Дачић“.

„Шта је Вучићу важније од тога и шта га спречава да оде у Њујорк? Његова је дужност да данас оде тамо. Данашња седница Савета безбедности може бити кључна и ако Вучић пропусти и ову прилику да саопшти став Србије, то ће бити прочитано као његова уздржаност по питању чланства Косова у УН“, рекао је Јеремић Радио-телевизији Србије.

Он је истакао да би „прича о чланству Приштине у УН била завршена“ ако би Вучић на седници Савета безбедности рекао да то за Србију није прихватљиво, јер је то најважније место на којем би представник Србије на највишем нивоу изнео став државе о Косову и Метохији.

„Вучић је учествовао у преговорима иза затворених врата после којих се сагласио са спровођењем француско-немачког споразума, по којем се Србија неће противити чланству Косова у међународним организацијама, а УН је једна од њих. После је рекао да није мислио на УН и данас има јединствену прилику да то пред целим светом озваничи“, рекао је Јеремић.

Он је додао је да није довољно да у Њујорк оде Дачић, јер он „није био у соби“ у којој је Вучић пристао на споразум и његово спровођење.

Мирослав Паровић, лидер Народног слободарског покрета, напомиње да бесомучна Вучићева обраћања и гостовања на телевизијама нису потези државе. Јавна заклињања и лупања у патриотске груди такође немају никакво правно дејство. Нарицања, кукања и указивања на неправде које се чине Србији и српском народу већ деценијама не раде никакав посао.

– Власт може да као одговор распише изборе на свереу КиМ по законима Републике Србије. Вучић може да због новонастале ситуације не оде у Брисел другог маја. Влада Републике Србије може да затражи седницу Савета безбедности УН о стању на Косову и Метохији. Народна Скупштина републике Србије може да усвоји акт о поништењу Бриселског споразума и свих каснијих који су из њега произашли.

Дакле, постоји доста ствари које власт може и мора да уради. Сваки сат у којем нема конкретног државног одговора је чист губитак за Србију и ситуација ће само постојати све гора. Лично сам уверен да и Вучић све ово зна, али да због уцењености и паралишућег страха од последица доношења државничких одлука он свесно бира да се бави јаловом демагогијом која ништа не значи, али му очигледно чува власт – објашњава Паровић.

И Бошко Обрадовић из Двери је подвукао да је ова седница идеална прилика да се преговори о Космету врате у Уједињене нације, а да би Србија на њој требало да затражи да се француско-немачки споразум о КиМ, ако је у „питању пример добре европске праксе“, најпре примени на суседне државе Републику Хрватску и Републику Босну и Херцеговину.