Прочитај ми чланак

„Ако буду ухапсили Вучића, ја ћу га бранити“: Опозиција и власт у оштрој расправи

0

Данас је настављена седница Скупштине Србије, на којој би Славица Ђукић Дејановић требало да буде изабрана за нову министарку просвете. Поред тога, посланици ће разговарати и о финансијској подршци породицама са децом, као и предлозима за нова задужења. У петак је донета одлука да се обустави рад Анкетног одбора, који је требало да утврди чињенице и околности које су довеле до масакра у школи "Владислав Рибникар" и селима у околини Младеновца.

18:39
Весић викао на посланике: Не постоји ни један доказ да Србија може да наплати милијарде од конверзије
Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић поновио је данас да је наплата конверзије за грађевинско земљиште у Србији уведена на основу личне одлуке некадашњег председника Србије Бориса Тадића.

„Не постоји ни један доказ да Србија може да наплати милијарде од конверзије, то је бестидна лаж јер је за 20 година наплаћено 30 милиона евра!“, викао је министар и позвао посланике да нађу једну земљу која има овај институт.

Посланик Зелено-левог клуба Радомир Лазовић оценио је да је „увек занимљиво кад се министар овако зајапури“, па „човек мора да се запита да ли министар има неки лични интерес“.

18:18
Зеленовић: Закон о планирању и изградњи је велика пљачка Србије
Коопредседник странке Заједно и посланик у Скупштини Србије Небојша Зеленовић указао је данас на податке који „доказују да покушај власти да укине накнаду за конверзију земљишта кроз Закон о планирању и изградњи представља велики пљачку грађана Србије“.

„Колико треба да буде велика пљачка, да би се назвала пљачком века. Колико треба да се отме новца од грађана Србије, да би се то назвало баш, баш великом пљачком“, упитао је Зеленовић министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горана Весића на седници Скупштине Србије.

Коопредседник странке Заједно упозорио је да се према свим доступним подацима, а које власт, како је оценио, тендециозно крије од грађана и народних посланика, Законом о планирању и изградњи припрема „највећа пљачка грађана Србије до сада“.

17:42
Орлић Ћути: Да ли Вам викање рачунају као посебан ангажман или додатно време?

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић упитао је Јовановића да ли се њему „викање из скупштинске клупе рачуна као посебан ангажман или додатно време“.

„Значи желите што чешће да ме чујете? Запамтићу то када следећи пут будете кукали због тога што сам нешто рекао. Шта Вам кажу ти ваши отворени и разноразни други за то када вичете из клупе да ли вам то рачунају као посебан ангажман и додатно време? Да ли треба да будете и посебно плаћени због тога? Шта предлажу“, упитао је Орлић.

17:41
Ћута: 38 посланика СНС никад није говорило у Скупштини, Весић решио да од Србије направи равну плочу
Посланик и коопредседник странке Заједно Александар Јовановић Ћута истакао је на данашњој седници податак Отвореног парламента да 37 посланика Српске напредне странке (СНС) у овом сазиву се до сада никада није јавило за реч, додајући још једног, а то је председник Скупштине Владимир Орлић као 38.

„38 посланика СНС никад није говорило у овом парламенту. Да ли су вас људи овде довели да не говорите ништа и само да примате плату“, упитао је Јовановић.

Јовановић је на седници рекао и да се министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић „понаша као неки ‘кључар'“.

„Ваш посао је да овде ‘откључавате’ закључане локације на позицијама где неко себи може да згрне милионе евра тако што неће да плаћа надокнаду за грађевинско земљиште. Весићу, решили сте да од Србије направите равну плочу“, додао је Јовановић.

17:28
Ђукић Дејановић: Учинићемо све да се трагедија никада не понови
Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић изјавила је данас да је са осећајем одговорности прихватила предлог да буде министар свесна да све што буде чинила, како је рекла, изискује комплетну сарадњу институција и појединаца да се трагедија која је била у ОШ „Владислав Рибникар“ више никада не понови.

„Учинићемо све да се никада не понови“, рекла је Ђукић Дејановић новинарима у Скупштини Србије.

Она је подсетила да је Влада Србије почела са формирањем тимова и прирпемама да нова школска година почне са сећањем на ту трагедију, али уз обавезу да се никада не понови.

16:16
Лазовић: Министре Весићу, извините што вас подсећам на ваше претходне улоге

„Ви сте били власт у СНС у Београду па сте обећавали и неким људима канализацију у Београду, па трећина Београђана данас нема канализацију. Сада се правите да ви нисте претходна власт. Ми сматрамо да оне фирме које су продате по одређним ценама, треба да плате земљиште. Ми треба да градимо путеве, вртиће, а они људи нека зараде колико треба. Ми смо за изградњу у корист свих грађана“, рекао је посланик Радомир Лазовић.

15:23
Славица Ђукић Дејановић нова министарка просвете

Посланици СНС и СПС изгласали су Славицу Ђукић Дејановић за нову министарку просвете.

Како је саопштио председавајући Владимир Орлић, за је гласало 149 посланика, против 40, а 5 је било уздржано.

Након тога, Ђукић Дејановић је положила заклетву Народној скупштини.

15:07

Посланици поново у сали, утврђен кворум за рад: За Славицу Ђукић Дејановић се гласа јавно
Посланици Народне скупштине наставили су са радом, а на дневном реду је избор Славице Ђукић за министра просвете.

13:58

Пауза до 15 сати

Председавајући Владимир Орлић одредио је паузу до 15 сати.

Након тога ће се гласати.

13:26

Јованов поново о летовању на Азурној обали

Иако је тек после поднева дошао на седницу, шеф посланичке групе СНС Миленко Јованов одмах је кренуо „силовито“. Тражио је реч о одмах почео да говори о томе где који посланик летују, а конкретно се обратио посланици ДС Татјани Манојловић.

„Колегиница није обична посланица… Сама се похвалила да је на Азурној обали била на бициклу, то је јавно доступно. Прихватам свачије право да летује где хоћете, али када је народ сиромашан, не можете баш да летујете где хоћете“, навео је Јованов.

13:06

Липовац Танасковић: Закон о планирању и изградњи у супротности са Уставом

Посланица Народне странке Марина Липовац Танасковић рекла је да та странка тражи брисање чланова измена Закона о планирању и изградњи, тврдећи да је он у супротности са Уставом, међународним правом и правом о експропријацији.

“Сматрамо да треба да се повуче закон. Постао је гломазан, неразумљив и контракирторан сам себи. Народна странка сматра да је потребно израдити нови закон, да учествују стручњаци, а не инвеститори”, рекла је она.

Липовац Танасковић је казала да Народна странка сматра да нови закон треба да одвоји објекте високоградње и нискоградње.

12:54

Рагуш: Ако ухапсе Вучића, ја ћу да га браним

Посланица Српске напредне странке Марина Рагуш изјавила је данас да ће уколико икада буде ухапшен Александар Вучић, она бити његов бранилац, као што је била у тимовима за одбрану оних које је бивши режим послао у Хаг, те истакла да ће „Вучића бранити пуним срцем“.

Рагуш је тако одговорила на питање посланика Демократске странке Срђана Миливојевића да ли ће када Вучић буде ухапшен ико узети Владимира Ђукановића да га брани, или ће узети неког бољег адвоката.

11:37

Расправа Рагуш и Миливојевић: „Постали смо шампиони у стопи организованог криминала“

„Овде је сет закона који треба да уведе систем, али је тешко увести систем када се годинама и деценијама нелегално градило и рушила инфраструктура“, рекла је посланица СНС Марина Рагуш.

Након тога одговорио је посланик ДС Срђан Миливојевић:

„Ако сте ви тако поштени и честити, хоћете ли да ми објасните да дијаграм да је Србија по глобалном индексу организованог криминала постала прва у Европи по тој стопи. Претекли смо Украјину, Молдавију и Русију. Па где је шампионски балкон да дочекамо шампионе, баш као што дочекујемо шампионе увек у свему. Ево како се хапси кумови Вучића, хапси се ламборгини, а не кум. Не хапси се Вучићев дрогирани кум, хапси се полицајка. За Јовањицу Слободан Миленковић је херој. Видећете колико ће га људи дочекати 15. септембра, а ви ангажујте слободно целу странку да брани Предрага Колувију“, рекао је Миливојевић.

У једном тренутку један посланик власти је добацивао Миливојевићу како ради по налогу амбасада, након чега му је он одговорио:

„Што се нервозан, шта ти је? Па полако, и теби ће се судити, седи ту миран“, одговорио му је Миливојевић.

11:26

Ракић: Немогуће побољшати овај закон, само озакоњујемо безакоње

„Покушали смо да побољашамо закон, али га је немогуће побољшати. Предлажемо да се члан 13 обрише, који није једини бесмислен. Бесмислено је много тога, од јуче водимо допуну. Више од трећине чланова се мења, а закон каже да морамо нови закон да имамо у том случају. Ми само озакоњујемо безакоње“, рекла је посланица Демократске странке Драгана Ракић.

11:23

Павићевић: Да ли се води поступак против Николе Ковачевића, код кога је пронађена слика Паје Јовановића

Ђорђе Павићевић из Зелено левог клуба питао је да ли се воде поступци против некадашњих градских секретара који су ухваћени у преступима, и као пример навео бившег градског секретара за комуналне и стамбене послове града Београда Николу Ковачевића код кога је прошле године на аеродрому пронађена слика „Стражар“ Паје Јовановића плаћена 140.000 евра и још 115 000 евра у готовини.

„Да ли се протв њега води икакав поступак и у чијем власништву је данас слика Паје Јовановића, где се налази и да ли ће бити предата музеју, као што је раније обећавао министар Горан Весић“, питао је Павићевић.

10:59

Лутовац: Ко је убио Цвијана и Оливера Ивановића?

Посланик Демократске странке (ДС) Зоран Лутовац најпре се „захвалио“ што грађани данас могу да прате седницу, коју јуче нису могли због Светског првенства у фудбалу за жене.

„Ко је убио Владимира Цвијана, ко је наручилавац, а ко извршилац. Ко је убио Оливера Ивановића, ко је наредио рушење у Савамали. Да ли ће Алексаднар Обрадовић бити рехабилитован. Како ће Вучић реаговати на игнорисање молбе да се укине ријалити програм. Колико је било искакања возова из шина од 2012. године, а колико од када је министар постао Горан Весић. Тај број треба да пошаље и упише у Гинисову књигу рекорда. Колико послова брат Ане Брнабић и брат министарке Кисић Тепавчевић добијају од државе“, упитао је Лутовац.

10:47

Посланик Двери: Да ли хрватска служба има везе са убиствима деце у Рибникару и Младеновцу

Посланик Двери Бошко Пушкић имао је низ питања.

„Приликом подношења захтева за издавање података или уношења неких промена у катастру долази до великог временског застоја то даље утиче на благовремено поступање других служби у општинама Пријепоље, Прибој и Нова Варош. Штету трпе бројни грађани и инвеститори који месецима чекају на издавање разних дозвола. Питање за Владу ко заиста стоји АД Солвент која је купила део имовине из стечајне масе ИМТ и која ће по новом Закону моћи без тржишне надокнаде да гради на десетинама хиљада хектара по Београду? Да ли је тачно да ће штета због измене Закона о конверзији коштати између три и пет милијарди евра? Питање за БИА, ВОА, ВБА, министарства спољних послова правде и полиције да каже да ли су имали информација да је хрватска обавештајна служба имала удела у масовним убиствима наше деце и адолесцената у ОШ Рибникар и Младеновцу“, питао је Пушкић.

10:31

Секретари купују слике од 140.000 евра, а на одмор носе 50.000

Посланик Зелено-левог посланичког клуба Не давимо Београд Ђорђе Павићевић подсећа на преступе градских и републичких функционера, који су износили велику коликчибну новца у готовини преко граничих прелаза.

„На пример Немања Стајић који је био градски секретар за озакоњење који је задржан на граници са Црном Гором, с пријатељима у аутомобилу у којем је било више од 26.000 евра, више лаптоп рачунара и што се посебно наглашава српска застава. Ваљда је то начин да се покрије сва та имовина, као што је ТВ Пинк покривао своју зграду. Али нећемо о браћи Стајић, то би захтевало посебну седницу. Питање има за једну заборављену звезду и једну звезду у успону. Никола Ковачевић, бивши секретар за комуналне и стамбене послове, ухваћен је са сликом „Стражар“ Паје Јовановић вредном 140.000 евра и уз то 15.000 евра у готовини. Образложење је било да је уложио новац који је поклон добио од сестре, а после обогатио улагањем у криптовалуте. Тражим образложење Агенције з аборбу против корупције да ли је пријавио било какву промену имовинског стања, након што је постао државни секретар и две године након тога? Министарство културе да каже где је слика Паје Јовановића и да ли је саслушан Горан Весић који се овим поводом више пута оглашавао? Да ли ће бити саслушана Бојана Радаковић, бивша секретарка за урбанизам и директорка фондације „За српски народ државу“ јер је на омор кренула са 50.000 евра у кешу инакитом од 12.000 евра“, питао је Павићевић на данашњој седници Скупштине.

10:01

„Зашто се ћути о повредама три војника“

Посланик ДС Срђан Миливојевић на јучерашњем заседању је упитао власт зашто се ћути о томе да су на Пасуљанским ливадама повређена три војника током олује.

„Овде власт покушава обманама да каже да је опозиција против закона да се грађани прикључе на струју. Ви грађани који се протествали испред Скупштине због тога што нисте имали струју и гас, само вас је опозицИја примила, ова власт није. Они вам ништа нису дали, даје вам ваш притисак, то даје њима страх од губитка власти. Неспособна власт неће имати снаге да реши 50.000 захтева, пре неки дан је било невреме, власт још није све санирала, а хоћете да прикључите на струју 50.000 људи. Је л тачна информација да су на Пасуљанским ливадама повређена три војника током невремена, што се ћути о томе… Ви ћете да градите нешто, покрите се ушима и ћутите „, рекао је Миливојевић.